Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Brand VUmc door kortsluiting koelkast

De brand in het OK-complex van het Amsterdamse VU medisch centrum is veroorzaakt door kortsluiting in een koelkast. Dit blijkt uit onderzoek dat het Brand Technisch Bureau Nederland heeft uitgevoerd in opdracht van de zorgverzekeraars.

De koelkast stond in een tussenruimte in het OK-complex. Na het ontstaan van de kortsluiting hebben de aanwezige zuurstofleidingen, perslucht en vacuüm de brand- en hitteontwikkeling verergerd.

Voorzieningen in orde

Naar aanleiding van de onderzoeksresultaten concludeert het Brand Technisch Bureau Nederland dat de brandveiligheidsvoorzieningen in het ziekenhuis in orde zijn. Ook hebben de compartimentering van de OK’s en de volledige OK-afdeling naar behoren gefunctioneerd.

Onherstelbaar beschadigd

De brand heeft alleen in de tussenruimte gewoed en niet in de acht OK’s. Desondanks zijn omliggende ruimtes onherstelbaar beschadigd door rook, roetaantasting en bluswater. De directe materiële schade bedraagt tenminste vijftig miljoen euro. De totale omvang van de schade moet nog worden vastgesteld.

Preventie

De zorgverzekeraars zullen naar aanleiding van de onderzoeksresultaten geen schadevergoeding eisen, maar gaan wel met VUmc en de brandweer kijken naar preventieve maatregelen die in de toekomst gevolgschade van deze omvang kunnen voorkomen. (ANP)

Lees ook:

Opnamestop VU medisch centrum is opgeheven

Veel zorginstellingen zijn niet brandveilig

Websites:

VUmc

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.