Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Brandbrief CG-Raad aan Rutte

Chronisch zieken en gehandicapten worden onevenredig hard getroffen door de bezuinigingen van kabinet-Rutte I. Dat schrijft de Chronisch zieken en Gehandicapten Raad (CG-Raad) in een brandbrief aan de premier. De kansen en mogelijkheden van deze groep worden hierdoor ernstig beperkt.
Brandbrief CG-Raad aan Rutte

De CG-Raad wijst er in de brief op dat de betaalbaarheid en toegankelijkheid van zorg gevaar lopen. Door onder meer de korting op de pgb-tarieven en invoering van eigen betalingen voor de dagbesteding van lichamelijk gehandicapten. Daar komen dan nog een verhoging van het eigen risico en een aanstaande bezuiniging van 1,3 miljard op het basispakket van de zorgverzekering bij. En onlangs bleek uit onderzoek dat veel gemeenten bezig zijn om te bezuinigen op voorzieningen, bijvoorbeeld uit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Ook dat zal de komende jaren alleen nog maar toenemen.

Bezuinigingen

Een ander voorbeeld zijn de twee miljard aan bezuinigingen op de sociale werkvoorziening, Wajong en reïntegratievoorzieningen. Veel mensen met een beperking zullen hierdoor in inkomen achteruit gaan. En grote groepen dreigen in de bijstand te belanden. Zonder enig perspectief op een beter leven of betaald werk. Bovendien wordt er 300 miljoen bezuinigd op het onderwijs aan kinderen met een beperking. Die bezuiniging zal er bijvoorbeeld toe leiden dat kansen van deze groep op een diploma verslechteren.

Rutte

De CG-Raad vraagt premier Rutte om werkelijk premier van alle Nederlands te zijn. En ervoor te zorgen dat de mogelijkheden en kansen van deze groep Nederlanders verbeteren in plaats van achteruitgaan. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Ondersteuning aan gehandicapten kraakt

Kabinetsmaatregelen treffen gehandicapten hard

‘Bureaucratie gehandicaptenzorg is tranendal’

Greet Prins: ‘Chaos gehandicaptenzorg dreigt’

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.