Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Brandschade ziekenhuizen groeit explosief

De brandschade in ziekenhuizen is de afgelopen twee jaar gestegen van nihil tot 110 miljoen euro. Dat constateren de gespecialiseerde verzekeringsmakelaars Aon en Medifire in het NRC Handelsblad.
Brandschade ziekenhuizen groeit explosief

De afgelopen twee jaar zijn de ziekenhuizen opgeschrikt door zes brandcalamiteiten. De meest geruchtmakende was de brand in de operatiekamer van het Almeloose Twenteborg ziekenhuis. Hierbij kwam een patiënt om het leven. De materiële schade bedroeg zo’n vijf miljoen euro. De materiële schade bij de brand in het VUmc in mei vorig jaar was vele malen groter: naar schatting tussen de vijftig en zeventig miljoen euro. Ook de brand die het Erasmus MC in 2006 trof, leidde tot een schadepost van vele miljoenen. Vóór 2006 waren er volgens de verzekeringsmakelaars minder calamiteiten, die ook nog eens kleiner van omvang waren. De verzekeringsmakelaars wijten de groei van de brandschade ondermeer aan slecht onderhoud. Daarnaast is er volgens hen sprake van onvoorzichtigheid bij verbouwingen en een verouderde compartimentering.

Achterstand

Woordvoerder Roland Kroes erkent dat de ziekenhuizen tot voor kort tegen achterstand op het gebied van brandveiligheid aankeken. Volgens Kroes is er als gevolg van de brand in Almelo wel het nodige veranderd. Bovendien betwijfelt Kroes of er op basis van de beperkte informatie van de verzekeringsmakelaars algemene conclusies getrokken kunnen worden. “Het is gevaarlijk om op basis van informatie over een tot twee jaar van een trend te spreken.” Ook hoofd research & development Just Eykman van het Bouwcollege acht de conclusie niet gerechtvaardigd dat het met de brandveiligheid in de Nederlandse ziekenhuizen slecht is gesteld. “De bevindingen zijn niet uit de lucht zijn gegrepen, maar er is geen trend van groeiend brandgevaar.” (Zorgvisie – Philip van de Poel)

Lees ook:

Mogelijk tweede dode bij brand Twenteborg

Gewonde door brand verpleegtehuis Gorinchem

Geen geld voor brandpreventie

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.