Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Brandveiligheid zorginstellingen niet in orde

Annelies Vermeulen
Bij 30 procent van de zorginstellingen schiet de brandveiligheid dermate tekort dat ingrijpen noodzakelijk is. Dat blijkt uit onderzoek van vier rijksinspecties.
Brandveiligheid zorginstellingen niet in orde

Het onderzoek is een representatieve steekproef onder 96 zorginstellingen. Uit het onderzoek van de VROM-inspectie, de Arbeidsinspectie, de Inspectie Jeugdzorg en de Inspectie voor de Gezondheidszorg blijkt dat bij veel zorginstellingen de brand- en rookcompartimentering onvoldoende is, wat kan leiden tot een snelle verspreiding van rook en vuur. Ook ontbreekt bij veel instellingen met bedgebonden patiënten de subcompartimentering, wat bij een ontruiming ernstige consequenties kan hebben.

Voorlichting

Ook is de bedrijfshulpverlening niet overal in orde, net als het brandveiligheidsbewustzijn van medewerkers. Verder is geconstateerd dat er te weinig wordt gedaan aan voorlichting over brandveiligheid aan personeel en patiënten.

Aanbevelingen

Het onderzoek geeft een aantal aanbevelingen. Zo zouden zorginstellingen de bouwkundige brandveiligheid van hun gebouwen moeten laten controleren. Bij grotere instellingen moet één persoon verantwoordelijk zijn voor de brandveiligheid. Daarnaast zouden bestuurders van zorginstellingen op het gebied van brandveiligheid meer sturing moeten geven aan de organisatie. Als laatste zouden zorginstellingen meer aandacht moeten geven aan de brandveiligheidvoorlichting van patiënten en cliënten. (Zorgvisie – Annelies Vermeulen)

Lees ook:

Brand in po-spoeler ziekenhuis Amersfoort

Dode door brand in Haags verzorgingshuis

Brand in zorgcentrum Merenhoef in Maarssen

Dode bij brand verpleeghuis Valkenswaard

3 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Waarom niet meerdere verantwoordelijken die hoofdelijk aansprakelijk zijn. Een verantwoordelijke voor de brandveiligheid??? Wat als deze ene op vakantie is?? Wat als deze ziek is ?? Gaarne ben ik bereid om dan als interimverantwoordelijke te falen en daarna de bijbehorende ontslagvergoeding te incasseren. p.s. ik heb nog veel onschuld over, tegen een graaiprijsje, om handen in te wassen .Alleen voor Pilatussen!

  3. Veiligheid (safety en security) staat al jaren hoog in (op) het (de) vaandel (agenda) van alle ziekenhuizen of wordt in alle jaarverslagen omschreven als speerpunt. Allemaal retoriek. Eerlijker zou zijn wanneer er staat: we dempen de put als het kalf verdronken is.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.