Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Brede coalitie wil wettelijke verankering gezondheidsdoelen

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
De inkt van de ondertekening van het GALA (Gezond en actief leven akkoord) is amper droog, of er komt een breed maatschappelijk appel op het kabinet dat er een tandje bij moet qua preventiebeleid. Onder aanvoering van de artsenorganisatie KNMG stuurt een brede coalitie van zorgorganisaties, zorgprominenten, gemeenten, de sociale diensten en zorgverzekeraar VGZ een open brief aan het kabinet. Er moeten wettelijk verankerde gezondheidsdoelen komen.
KNMG-voorzitter René Héman.
KNMG-voorzitter René Héman.

‘GALA is een goed akkoord. Daar

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


  Al abonnee? Log dan in

  3 REACTIES

  1. Top! In ons mooie, maar helaas ook erg gebureaucratiseerde, land is het misschien een idee om meer basale kennis over gezondheid op te nemen in het verplichte onderwijsprogramma zodat we daarna minder betuttelend hoeven te zijn en er minder werk en kosten aan hebben. Begrip van mondgezondheid is er zo eentje bijv. Niemand hoeft meer gaatjes te hebben, maar je moet wel snappen hoe het werkt. Verslaving? Overgewicht? Opvoeding? emancipatie? Het begint m.i. allemaal bij onderwijs. Als de basis op orde is hoef je daarna minder puin te ruimen. Dat eerste gaat natuurlijk ook niet vanzelf..

  2. Lees alle reacties
  3. Praten over preventie wordt zo een Poolse Landdag. De gezondheidsdoelen en de procesdoelen buitelen over de vele “tafels”. Waar is de kennis gebleven, dat het voor het krijgen van goede volksgezondheid het van het grootste belang is, dat het kind vanaf de start een goede gezondheid krijgt ingeregeld en we ze leerden tot op hoge leeftijd aan preventief onderhoud te doen? Het vak Lichamelijke Opvoeding (gymnastiek) in het hele schoolsysteem was daar het bij wet bepaalde overheidsinstrument voor. De “babyboomers” pakten nog net de voordelen van de goede implementatie van wat toen nog als Gezondheidsleer bekend stond in het onderwijs. Thuis en op school werd je geholpen een gezond lichaam op te bouwen. We hebben tenslotte behoefte aan een zo optimaal mogelijke anatomie, zeker van ons bewegingsapparaat. Kijk maar hoe ze dat in het dierenrijk doen! Een gezonde mooie lichaamshouding werd als certificaat voor duurzame inzetbaarheid gezien. Dan houdt je degeneratie en ziekte langer buiten de deur. Als je tenminste maar wegbleef van roken, alcohol en alles waar “te” voor stond. Rust, reinheid en regelmaat goed blijven toepassen voorkwam overspannenheid en zou ook in deze discussies nog eens “helend” kunnen werken ook.

  4. Nu de preventiedoelen echt in praktijk brengen! De “vergezichten” en “procesaanhangers” doen hun best, maar de prachtige open brief en zwaargewichtige groep ondertekenaars wijzen terecht op het ontbreken van heldere doelen en serieuze onderstreping hiervan. Een wettelijk kader met uitvoerbare opgaven voor iedereen is nodig om een sorry- of excuusomgang met deze teksten te voorkomen. Geen woorden, maar daden overeenkomen! KNMG c.s.gaf echt deskundig advies, tich?

  Geef uw reactie

  Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.