Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Brocacef mag apotheken Mediq niet overnemen

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Voor de fusie is een vergunning vereist, zo stelt de ACM. De overname is al eerder door de NZa goedgekeurd.
Brocacef mag apotheken Mediq niet overnemen

De ACM heeft naar eigen zeggen reden om aan te nemen dat die concentratie de daadwerkelijke mededinging op de Nederlandse markt op significante wijze zou kunnen belemmeren, door versterking van een economische machtspositie.

Prijsstijging

Apotheken concurreren volgens de ACM met name op verschillende kwaliteitsindicatoren. Brocacef zou als gevolg van de concentratie de mogelijkheid kunnen hebben om de kwaliteit van de dienstverlening door haar apotheken winstgevend te verlagen of af te zien van een verhoging van deze kwaliteit of de toegankelijkheid van de zorg te beperken. Met het vrijgeven van de tarieven voor farmaceutische zorg zou Brocacef als gevolg van de concentratie eveneens de mogelijkheid kunnen hebben om haar tarieven te laten stijgen, dan wel af te zien van een verlaging van haar tarieven.

Zorgverzekeraars

Verder zou de concentratie lokaal sterke posities kunnen versterken waardoor Brocacef de mogelijkheid krijgt om zich onafhankelijk van de zorgverzekeraars te gedragen. Dit zou op landelijk niveau kunnen leiden tot hogere vergoedingen of gunstigere afspraken over kwaliteit voor apotheekketens ten nadele van de consument.

Brocacef

Brocacef Groep N.V. is de dochtermaatschappij van PHOENIX Pharmahandel GmbH & Co KG (55%) en Celesio AG (45%). PHOENIX Groep is net als Brocacef actief op het gebied van detailhandel en groothandel in de farmaceutische sector; Brocacef in Nederland en PHOENIX Groep in enkele andere Europese landen. Bovendien importeert Brocacef geneesmiddelen in Nederland.

Mediq

Mediq levert medische hulpmiddelen, geneesmiddelen en bijbehorende zorg. Brocacef wil de apotheken van Mediq overnemen. De activiteiten van Mediq op het gebied van levering van medische hulpmiddelen aan patiënten en zorginstellingen, gaan niet over naar Brocacef.

Apotheken

Brocacef exploiteert een keten van 116 eigendomsapotheken, heeft 102 apotheken in franchise, 95 partnerapotheken en heeft een minderheidsbelang in 7 apotheken. Mediq exploiteert een keten met 208 eigendomsapotheken, heeft 25 franchiseapotheken, 45 partnerapotheken en heeft een minderheidsbelang in 3 apotheken.

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.