Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Bruins: 20 miljoen claim van zorgverzekeraars aan ZGT terecht

Redacteur Zorgvisie, Skipr en Qruxx.
ZiekenhuisGroep Twente (ZGT) moet zorgverzekeraars zo’n 20 miljoen euro terugbetalen. Volgens SP-Kamerleden Maarten Hijink en Henk van Gerven wordt het ziekenhuis door de zorgverzekeraar gestraft. Maar daar is volgens minister Bruno Bruins geen sprake van.
ZGT, Zorggroep Twente, economisch zwaar weer, bruno bruins, ziekenhuis
Foto: Adobestock

De vordering van 20 miljoen euro omvat de afrekening van oude jaren en de optelsom van vorderingen over achterliggende jaren tot 2016 die de zorgverzekeraars hebben op ZGT. Over die jaren kreeg de ziekenhuisgroep meer betaald. ‘Het opleggen van deze vorderingen en de definitieve verrekening ervan corrigeert dit verschil en is de financiële afsluiting van die oude jaren,’ verklaart Menzis. ZGT bevestigt ook dat zij dit bedrag moeten terugbetalen.

Financiële malaise

Naar aanleiding van de berichtgeving ‘ZGT hangt aan infuus bij de bank‘ van Tubantia stelde de SP-Kamerleden kritische Kamervragen aan minister Bruins. Zij vinden dat het ziekenhuis, dat zichzelf 9,5 miljoen rijker schatte dan het was, gestraft wordt door de verzekeraars. ‘Het ziekenhuis wordt niet gestraft. Er is meer betaald aan het ziekenhuis dan afgesproken was’, reageert Bruins in een Kamerbrief. ‘Het is gebruikelijk dat zorgverzekeraars afspraken maken met ziekenhuizen, waarbij bevoorschotting plaatsvindt van verleende zorg, die later terugbetaald moet worden. Als er geld te veel betaald is, is het logisch dat dit terugbetaald wordt.’

ZGT heeft Bruins laten weten dat het sinds 2016 bekend was dat de 20 miljoen terugbetaald moest worden en dit niet tot een nieuwe situatie resulteert. Hierbij gaat het niet om een lening van de zorgverzekeraars aan het ziekenhuis, maar om bevoorschotting die deels moet worden terugbetaald, benadrukt de minister.

Herstelplan ZGT

Volgens de minister is het de verantwoordelijkheid van het ziekenhuisbestuur om in overleg met de stakeholders de noodzakelijke maatregelen te nemen voor het financieel gezond krijgen van de ziekenhuizen. ‘ZGT werkt sinds 2017 aan een financieel herstelplan’, vertelt Bruins. Zo is bijvoorbeeld het aantal arbeidsplaatsen met 150 fte gereduceerd. ‘Dat moet erin resulteren dat in 2020 weer sprake is van een financieel stabiele basis bij het ziekenhuis.’
ZGT geeft aan op schema te liggen.

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Zozo, een financieel herstelplan voor ZGT door 150 medewerkers te ontslaan! Eerst klieren met de centjes door de boekhouders, dan mooi weer spelen door de managers, die wel in management-ondersteuning gaan investeren. Heeft Bruins wel zicht of daar patiënten en zorgverleners in het gedrang zijn gekomen? En of dit geen landelijk beeld is.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.