Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Bruins wil accountantskosten drukken met pilots horizontaal toezicht

Redacteur Zorgvisie, Skipr en Qruxx.
De berichten over toenemende accountantskosten in de zorg zijn ‘niet wenselijk’, aldus minister Bruno Bruins vandaag tijdens het dertigledendebat over lastendruk in de zorg. Om kosten te besparen wil hij horizontaal toezicht bij ziekenhuizen en zelfonderzoek in de ggz-sector uitbreiden.
Foto: Tweede Kamer

Het debat is gebaseerd op een analyse van Intrakoop en een brief van Marijnissen, waaruit blijkt dat er een toename aan accountantskosten van 12 procent heeft plaatsgevonden in 2016 ten opzichte van 2015. De onderzochte zorgorganisaties hebben in 2016 totaal 87 miljoen euro aan accountantskosten besteed, waarvan twee derde ten goede kwam aan de controle van de jaarrekening.

Toezicht accountantskosten

Marie-Fleur Agema (PVV) wijst op het belang van de controle van declaraties en uitgaven. ‘Ondanks toegenomen kosten willen we weten waar het geld heengaat.’ Joba van den Berg (CDA) vult haar collega aan: ‘Er moet adequaat toezicht gehouden worden.’ Minister Bruins benadrukt tevens de waarde van de jaarrekening en verantwoording. De accountantskosten bedragen in 2016 0,15 procent van de totale zorgomzet, ten opzichte van 0,14 in 2015, aldus Bruins. ‘Die toename is niet wenselijk.’

Verklaring

Vera Bergkamp (D66) vond het belangrijk om naar de oorzaken te kijken en niet de accountants ‘te blamen’. De kostenstijging wordt primair veroorzaakt door een toename van het aantal uren werk, niet het tarief van accountants, concludeert Intrakoop. Zo geven accountants meer ondersteuning bij de zelfonderzoeken die ggz-instellingen en ziekenhuizen doen naar hun eigen declaraties. Bij deze zelfonderzoeken toetst de instelling de eigen declaraties op een aantal in samenwerking met verzekeraars opgestelde controlepunten. IntraKoop noemt verder dat organisaties in de ouderenzorg en in de ggz sinds de decentralisaties te maken hebben met meer contractpartijen die vragen om financiële verantwoording. In andere zorgsectoren zijn de accountantskosten in 2016 ook toegenomen.

Oplossingen

Tijdens het debat werd een drietal mogelijke oplossingen besproken die accountantskosten kunnen verlagen. ‘Zo kan een eenduidiger beleid rondom het Wmo-domein en de Jeugdwet en het i-Sociaal Domein een positief effect hebben op de kosten’, aldus Corinne Ellemeet (GroenLinks). Aukje de Vries (VVD) ziet graag dat zorginstellingen hun financiële systemen op orde hebben. ‘Dan kunnen accountants daarop vertrouwen, waardoor werk en kosten worden bespaard.’

Horizontaal toezicht

Bruins pleit voor een horizontaal toezicht en etaleert Rijnstate als succesvol voorbeeld. Daar daalde het aantal herdeclaraties. ‘De pilot die bij de vijf ziekenhuizen loopt, ziet er goed uit.’ Bruins streeft ernaar dat 80 procent van de ziekenhuizen in 2020 horizontaal toezicht heeft geïmplementeerd. Bruins wil daarvoor een stimuleringsregeling treffen met een uiteindelijke overgangsregeling, waarna zorgverzekeraars en aanbieders het zelf gaan financieren.

Het zelfonderzoek 2015 dat door GGZ Nederland en ZN wordt uitgevoerd, moet ook tot een vereenvoudiging in controleprotocollen, minder werk voor de accountant en een kostenverlaging leiden, aldus Bruins. De minister heeft toegezegd dat hij onderzoek wil gaan doen naar het doortrekken van horizontaal toezicht naar andere zorgsectoren. ‘Maar het begint bij de ziekenhuizen en ggz.’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.