Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Bruins wil dat zorgsector meedenkt over besparing

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Minister Bruno Bruins voor Medische zorg wil graag horen van ziekenhuizen, de geestelijke gezondheidszorg en organisaties voor wijkverpleging hoe zij denken dat de zorguitgaven beheerst kunnen groeien. Dat zegt hij in een interview met het AD.
Bruno Bruins
Bruno Bruins, minister voor Medische Zorg, ANP/Remko de Waal

Het nieuwe kabinet wil hoofdlijnenakkoorden afsluiten met de ziekenhuizen, ggz en wijkverpleging. In de regeringsverklaring staat dat die moeten zorgen voor een besparing van 1,9 miljard euro over de periode 2017-2021. Dat betekent niet dat de zorguitgaven met 1,9 miljard euro krimpen. Tot 2021 is er volgens de ramingen van het ministerie van VWS 10 miljard euro extra beschikbaar. Het nieuwe kabinet wil 1,9 miljard euro van die 10 miljard groei afhalen. De 100 miljoen euro die de wijkverpleging zou moeten ophoesten is overigens alweer van tafel gehaald in het Kamerdebat over de regeringsverklaring. Een PvdA-motie hiertoe werd gesteund door alle partijen in de Tweede Kamer.

Suggesties voor besparingen op zorguitgaven

Volgens Bruins is zeker niet in beton gegoten hoe de besparingen worden ingevuld. ‘Ik wil hierover snel praten met de betrokken partijen en hoop dat zij dat ook willen. Eerst eens ga ik eens bekijken welke ideeën er leven in het veld. Alle suggesties zijn op dit moment goed en welkom’, verklaart hij in het AD. De minister wil nog niet vooruitlopen op exacte maatregelen die genomen kunnen worden om de kostengroei te beperken. Maar te denken valt aan minder bureaucratie, lagere kosten door technologische vooruitgang en meer behandelingen bij de huisarts of in de thuisomgeving. De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen waarschuwde het kabinet onlangs nog dat de huid duur verkocht zal worden. ‘In crisistijd zijn gezamenlijke afspraken gemaakt over het beschikbare budget. De situatie is nu anders, de crisis is voorbij.’

Behoud van kwaliteit van zorg

Het is, net als bij de wijkverpleging, ‘overal de ambitie’ om de kwaliteit van zorg te behouden, aldus Bruins. Ook mag de werkdruk niet omhoog en moet de toegankelijkheid van zorg gegarandeerd blijven. ‘Ik vind het prettig om te weten dat we veel extra budget hebben. Aan de andere kant kunnen we het geld maar één keer uitgeven.’ Het is de bedoeling dat de hoofdlijnenakkoorden er uiterlijk komende zomer liggen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.