Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Bruins zet nieuw innovatiefonds op met 105 miljoen euro

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Minister Bruins maakt de toetreding van zorginnovaties tot het basispakket gemakkelijker. Hij versoepelt daartoe de bestaande regels.
tarieven langdurige zorg
Foto: Adobestock

Bruins introduceert een nieuwe subsidieregeling voor innovaties, en stelt daarvoor 105 miljoen euro beschikbaar. De regeling richt zich op nieuwe behandelingen, medische technologie, hulpmiddelen en specifieke groepen geneesmiddelen en moet vanaf 1 januari 2019 gaan gelden. De minister schrijft dit in een brief aan de Tweede Kamer.

Kleine start-ups en algemene ziekenhuizen

Bruins wil kleinere innoverende partijen, zoals MKB, start-ups en algemene ziekenhuizen beter te ondersteunen bij de laatste ontwikkelstap richting het basispakket. Om daarin te worden toegelaten, moet een veelbelovende zorginnovatie aantoonbaar effectief en doelmatig zijn. Met de regeling moet de ‘pakketwaardigheid’ sneller duidelijk worden. Juist kleine partijen moeten van de regeling gaan profiteren. Zij missen nogal eens de financiële mogelijkheden en de expertise om het hele onderzoekstraject goed te doorlopen. Om in aanmerking te komen voor de huidige regeling voor voorwaardelijke toelating dient de werkzaamheid te zijn aangetoond. De helft van alle aanvragen voldoet echter niet aan deze eis. In de nieuwe regeling verlaagt Bruins deze drempel, waarbij de werkzaamheid van de interventie minimaal aannemelijk gemaakt moet worden op basis van pilot- of studiegegevens. Wel moet de veiligheid van de interventie te zijn aangetoond.

Projectidee

In plaats van het indienen van een uitgewerkt onderzoeksvoorstel start de nieuwe procedure met het indienen van een projectidee. Het projectidee is een beknopte omschrijving van enkele pagina’s van de hoofdlijnen van het onderzoeksvoorstel.  ZonMw en het Zorginstituut beoordelen de projectideeën. Hierna ontvangt de indienende partij een positief advies om het voorstel verder uit te werken, of een negatief advies om te stoppen. ZonMw en het Zorginstituut geven ook inhoudelijk advies over de wenselijke onderzoeksopzet en de te stellen onderzoeksvragen.

Advies van grote ziekenhuizen

Bruins is momenteel in gesprek met een aantal grotere ziekenhuizen die onderzoekservaring hebben. Zij overwegen samen een onderzoeksadviescentrum te vormen en ondersteuning te bieden bij het onderzoek. Een pilot moet in 2019 van start gaan. Zorginstituut en ZonMw kunnen dan kleinere partijen die extra hulp nodig hebben bij het uitwerken van onderzoeksvoorstellen of bij het uitvoeren van het onderzoek actief doorverwijzen naar het onderzoeksadviescentrum.

Patiëntenpopulatie

Om te voorkomen dat nog niet bewezen effectieve zorg te vroeg aan een grote groep patiënten wordt gegeven, heeft Bruins ervoor gekozen de interventies in onderzoek niet meer voor de hele patiëntenpopulatie beschikbaar te stellen. Alleen patiënten die aan het onderzoek deelnemen kunnen van de nieuwe interventie profiteren. Dit heeft tot gevolg dat de doorlooptijd van het onderzoek kan worden teruggebracht van twee en een half jaar naar een jaar.

Onderzoeksvoorstellen vaker indienen

Ook de voorbereiding van onderzoek wordt eenvoudiger. Nu zijn partijen nog verplicht een convenant af te sluiten met alle betrokkenen en hiervoor een juridisch traject te doorlopen van een jaar. Bruins schrapt dit onderdeel. Hij vergroot het aantal indienmogelijkheden en stelt elk half jaar een indieningsronde open. Hierdoor hoeven partijen die net de deadline hebben gemist niet een heel jaar te wachten op de volgende indieningsmogelijkheid.

Geneesmiddelen

Naast deze subsidieregeling werkt Bruins aan een aparte regeling voor specifieke typen geneesmiddelen. Die moeten een oplossing bieden voor veelbelovende geneesmiddelen die door de EMA al voorwaardelijk tot de markt zijn toegelaten, maar nog niet in het basispakket zitten. Ook wil de minister een regeling optuigen om gepast gebruik van bestaande zorg te bevorderen, ‘door zorgevaluatie naar een hoger plan te tillen’.

 

1 REACTIE

  1. Veel geld beschikbaar stellen voor “Innovatie” in de Zorg, door allerlei goedbedoelde plannetjes ( meestal rond behandelingen) door een stroperige fuik van een door de grote ziekenhuizen in te richten “onderzoeksadviscentrum” te laten lopen ( kan ZonMw het niet zelf?) kan wel eens op een teleurstelling over een misinvestering uitlopen. Ziekenhuizen en hun onderzoekers hebben geen prikkel richting preventie en van common sense lopen ze niet over in het marktmodel Als er geen politiek vlg. geneeskundige principes wordt bedreven ( Virchow stuurde Bismarck hiermee de richting van preventie en brede volksgezondheid op ) dan gaat de onbalans in volksgezondheid zich alleen maar versterken: we worden er met zijn allen niet beter van, maar “zieker”. En dat is altijd erg duur. Kijk naar de USA.
    En wie in het Parlement kan en durft hier nog iets over te zeggen?
    Innovatie zonder dat eerst restauratie van de basis is gepleegd is, is en blijft een duur uitvallend plan. De geneeskunde heeft behoefte aan terugkeer naar haar eigen basisprincipes en kennis. De kennis van de basisvakken Anatomie, Embryologie ( hoe groeien we?) en Fysiologie is tot bedroevend peil gezakt.Al onze aandoeningen zijn hoe dan ook leefstijl gebonden ( Zivilizationskrankheiten) , ook kanker, hernia’s, autisme of Alzheimer. Een kloppend oorzaak gevolg verhaal ( pathogenese) van bijv. kanker of Alzheimer boven water halen zonder naar de invloeden van externe factoren op het groeiend kinderlichaam te kijken, zal nog wat tijd nemen. En zonder oorzaak gevolg verhaal geen preventie en geen “stepped care”. Maar voor rugklachten, “slijtage”, artrose en de almaar oplopende blessureincidenties was het oorzaak gevolg verhaal al lang bekend: als je in de groeifase geen goede houding ( uitlijning rug) ontwikkeld, door zitten in flexibiliteit en motorische ontwikkeling achterblijft , dan kun je rekenen op een hoop schadelast in de volwassenheid. Het RIVM benoemde de relatie sedentaire leefstijl kinderen en latere chroniciteit al. Ooit was de preventie hierop goed geborgd in kennis en kunde onder het volk ( Gezondheidsleer voor alle meisjes) , in het Onderwijs met o.a schoolbanken, dans- en zangles, Gymnastiek gebaseerd op de anatomisch fysiologische kennis rond gezonde houding en optimale motoriek. Goed en gezond lichamelijk opgroeien ( latijn: orthopedie) geeft een garantie op een duurzaam inzetbaar bewegingsstelsel, maar ook op langer gezond werkende organen. In 2013 schreven we een waarschuwend artikel in Medisch Contact: “De gameboygeneratie verleert haar gezonde houding” . We zijn nu 5 jaar verder en de ( fullblown) smartphone generatie dreigt volwassen te worden en begint haar “steentje bij te dragen” aan de grootste socioeconomische burden of diseases: het verval van het steun-en bewegingsapparaat. Bezint eer ge begint .

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.