Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Brussel verwacht zwarte lijst voor de zomer

Nog voor de zomer verwacht Brussel een zwarte lijst voor artsen in de Europese Unie. Dat stelt Europees Commissaris Michel Barnier (Interne Markt). De Europese Commissie hamert al een tijd op een dergelijk overzicht van geschorste medici.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Brussel verwacht zwarte lijst voor de zomer
Foto: Stockxchng

In de EU-lidstaten en in het Europees Parlement zou er grote steun zijn voor het voorgestelde waarschuwingssysteem, waarbij landen elkaar moeten informeren over het intrekken van een doktersvergunning.

Verplicht delen informatie

‘Europa moet een mechanisme creëren dat alle lidstaten verplicht om informatie over geschorste dokters met elkaar te delen. We hopen dat hierover voor eind juni een akkoord wordt bereikt’, aldus Barnier. In Nederland was er ophef ontstaan over de uitgeschreven Nederlandse arts Ernst Jansen Steur, die in een Duits ziekenhuis aan de slag kon.

Nederlandse politiek

Ook in de Nederlandse politiek willen de partijen een internationale uitwisseling van gegevens

5
17

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

5 REACTIES

  1. Jazeker Amiz, een heel goed idee. Pas geleden hoorde ik van een collega dat een persoon met onvoltooide psychologie-opleiding als psychotherapeut aan de slag probeerde te komen in een kleine praktijk. Het lukte nog bijna ook, maar gelukkig deed men ‘even een controle’ navraag in BIG en bleek de fraude. In andere beroepen kan gefraudeerd worden, zoals het programma POW-LITIE die liet zien dat men gemakkelijk aan een verpleegkunde diplama kan komen, gedrukt op papier door een handlanger ontvreemd die bij vws zou werken……

  2. Lees alle reacties
  3. De les uit deze casus is NIET ALLEEN het natrekken van zorgverleners op de bestaande zwarte lijsten en registers, maar OOK het verifiëren van ALLE registraties van de praktiserende zorgverleners. Er zullen zeker zorgverleners actief zijn met dubieuze registraties, die in hun piepzak zitten door de aanhoudende berichtgeving van dr JS.

  4. En weer blijkt hoe ongelooflijk slecht of niet de IGZ in deze heeft gehandeld. Het is zo erg dat het bijna elke dag op Radio en TV openlijk wordt gezegd.
    Het wordt hoog tijd dat de IGZ eens binnen de zorg (zo breed mogelijk) onaangekondigde bezoeken doet en heel intensief praat met personeel en patienten. Om ge-enthousiastmeerd te worden kan men beginnen in verpleeg en verzorgingstehuizen.
    Anders doe ik het voorstel Veenhuizen (het Nederlandse Siberie) toch maar open te houden.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.