Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

BTN en CNV verkennen aparte thuiszorg-cao

Branchebelang Thuiszorg Nederland (BTN) en CNV Publieke Zaak willen samen een nieuwe cao afspreken voor de thuiszorg. CNV Publieke Zaak verwerpt het principeakkoord voor de hele ouderenzorg.

De CNV-leden verwerpen het principeakkoord over een cao voor thuiszorg, verpleging en verzorging, dat de bonden in december sloten met brancheorganisatie Actiz. “De vele verslechteringen hebben de doorslag gegeven”, zegt onderhandelaar Leon Vincken. Pijnpunten zijn onder meer de lagere lonen voor nieuwkomers en de verlaging van het wachtgeld.

Kleine werkgevers

De kleine thuiszorgwerkgevers van BTN stapten al eerder uit het cao-overleg, omdat zij geen heil zien in afspraken die ook intramurale zorg omvatten. “De harmonisatie met de verpleging en verzorging kost ons 1,25 procent, geld dat niet terechtkomt bij de individuele werknemer”, zegt directeur Jan Verschuren.

BTN en CNV Publieke Zaak gaan nu proberen een specifieke thuiszorgcao af te sluiten. “Op korte termijn voeren we een verkennend gesprek. Het zal nog best spannend worden, maar laten we gewoon het gesprek aan gaan”, zegt Verschuren. Vincken: “Volgens ons is er een cao mogelijk waar zowel werknemers als werkgevers beter van worden.”

Nu niet alle betrokken partijen het principeakkoord voor de ouderenzorg tekenen, geldt die nieuwe cao binnen de verpleging en verzorging alleen voor Actiz-leden. In de thuiszorg blijft de oude cao voorlopig van kracht. (Redactie Zorgvisie – Krista Kroon)

Lees ook: Vakbonden verdeeld over nieuwe cao VVT

Nieuwe Cao Verpleging & Verzorging en Thuiszorg

Website CNV Publieke Zaak

Website BTN

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.