Businesscase preventie is lastig voor zorgverzekeraars

Zorgverzekeraars moeten nog maar zien of ze de vruchten plukken van investeringen in preventie. Menzis ziet inzet op preventie als maatschappelijke opgave. 'Preventie vraagt om een andere mindset', zegt Joas Duister, Menzis-teammanager Preventie.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Preventie
Foto: AdobeStock

Het is voor zorgverzekeraars lastig om een passende businesscase te maken voor preventie. Hun werkterrein is de Zorgverzekeringswet (ZVW), een wereld die draait om genezen, behandelen en opereren. Preventie binnen de curatieve zorg betekent erger voorkomen bij risicogroepen. Investeren in preventie is een kwestie van lange adem. Als verzekerden overstappen naar een andere verzekeraar, verdient de investerende verzekeraar zijn geld niet terug. De baten slaan soms ook neer buiten de zorg. Werkgevers profiteren, omdat gezonde werknemers minder verzuimen. Of preventie de gezondheidszorg ook goedkoper maakt, is nog maar de vraag. In de laatste levensfase zijn de zorgkosten sowieso hoog,

0
1883

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.