Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Bussemaker: ‘AWBZ is een lappendeken’

Cliënten hebben nog te weinig te zeggen over de AWBZ-zorg die ze krijgen. Ook moet er gekeken worden of delen van deze zorg niet naar de gemeenten of de zorgverzekering kunnen. Dat zei staatssecretaris Bussemaker vandaag nadat ze het SER-advies ‘Langdurige zorg verzekerd’ uit handen van voorzitter Rinnooy Kan ontving.

De SER adviseert om het geld dat beschikbaar is voor de AWBZ de cliënt te laten volgen, nu gaan de budgetten naar de instellingen. Ook wil de raad dat nog deze kabinetsperiode de op herstel gerichte zorg, bijvoorbeeld na een operatie, uit de AWBZ naar de zorgverzekeraars gaat. Sociale hulp moet deels naar de gemeenten.

AWBZ over de kop

“Ik geloof meer in deze aanpak dan de AWBZ helemaal over de kop te gooien”, zei Bussemaker. “Dan krijg je zoveel uitvoeringsproblemen dat je de kwetsbare groep waarom het gaat, niet bedient.” De staatssecretaris vindt dat de AWBZ is uitgegroeid tot een lappendeken. “We moeten streng zijn bij het bepalen van wat erin thuishoort en wat niet.”

Tekortkomingen

Dat neemt niet weg dat er de komende jaren een ‘forse veranderagenda’ nodig is om de fundamentele tekortkomingen in de AWBZ aan te pakken. De volksverzekering moet weer terug naar waar hij voor bedoeld was: het verzekeren van langdurige en onverzekerbare zorg. Het is de vraag of huiswerkbegeleiding voor scholieren daar ook onder moet vallen. Een punt van zorg voor Bussemaker is de enorme groei in de aanspraak op AWBZ-zorg door jongeren, met name vanwege psychische en gedragsproblemen. “Dit is een onderwerp waar het kabinet zich over moet buigen, ook in samenhang met de Wajong-regeling.”

Kabinetsreactie

Voor de zomer zal Bussemaker haar reactie op het advies naar de Tweede Kamer sturen. Hierin zijn ook eerder adviezen, zoals van de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ) meegenomen. De RVZ adviseerde om de hele AWBZ af te schaffen. (ANP/minvws.nl)

Lees ook:

Miljard tekort: nieuwe ingrepen in AWBZ dreigen

SER: AWBZ moet terug naar de kern

Ouderen willen waakhond voor AWBZ

AWBZ-serie

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.