Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Bussemaker: ‘Extramuralisering geen probleem’

Staatssecretaris Bussemaker is niet overtuigd dat het scheiden van wonen en zorg in de knel komt. Ze zei dat in reactie op een noodkreet van de gemeente Middelburg.

De gemeente Middelburg, koploper in het scheiden van wonen en zorg, overhandigde staatssecretaris Bussemaker maandag een knelpuntenanalyse. De gemeente stelt vast dat de financiering van extramuralisering steeds meer problemen oplevert. Bijvoorbeeld door de summiere dekking van 24-uurszorg, de gebrekkige regeling voor het ‘volledige pakket thuis’, de kosten die de gemeente moet maken voor de huishoudelijke hulp en de verslechterde thuiszorgvergoedingen.

Bussemaker: ‘onduidelijkheden’

Bussemaker is echter niet overtuigd. “Ik constateer dat hier een aantal onduidelijkheden leven. Ik heb gezegd: maak eerst maar eens duidelijk of het gaat om een overgangsprobleem of iets structureels. Maar als er echt verkeerde prikkels zijn in de huidige financiering, wil ik dat nagaan.” De staatssecretaris wil vooral weten dat de knelpunten betekenen “voor cliënten, niet voor zorgaanbieders.”

Middelburgse problemen

Oplossingen voor specifieke problemen die Middelburg als koploper heeft, wil ze niet toezeggen. Stimuleringsgeld dat VWS de gemeente eerder heeft beloofd, is volgens haar niet overgemaakt omdat de instemming van cliënten ontbrak in de projectverantwoording. De gemeente ontkent dat.

‘Creatiever worden’

Bussemaker benadrukte in Middelburg dat ze een groot voorstander is van extramuralisering. Maar extra geld zit er niet in. “We zullen met zijn allen creatiever moeten omgaan met dezelfde middelen.” (Zorgvisie – Krista Kroon)

Lees ook:

Huisvestingvergoeding verstoort zorgvernieuwing

VWS laat het afweten – Reageer!

VWS komt financiële belofte niet na

Het geheim van Middelburg

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.