Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Bussemaker: Standaardindicaties per 2011

Als de Tweede Kamer er mee instemt kunnen zorgprofessionals vanaf 2011 via elektronische standaardformulieren pre-indicatieadviezen aanleveren bij het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ). Mensen met een ernstige handicap hebben daarbij volgens het voorstel van de staatssecretaris in 2011 überhaupt geen herindicatie meer nodig om voor zorg in aanmerking te komen.

In een brief aan de Kamer schrijft Bussemaker dat als het aan haar ligt zorgaanbieders vanaf 2011 elektronische indicatieformulieren zelf gaan invullen. Deze formulieren zijn al zoveel mogelijk “vooringevuld” op basis van de gegevens van de aangifte van het jaar daarvoor. Aanbieders die consequent juiste formulieren naar het CIZ sturen, worden ‘trusted partners’ van het CIZ. Indicatieadviezen van ‘trusted partners’ zouden meteen in indicatiebesluiten kunnen worden omgezet door het CIZ.

Geen herindicaties zware handicap

Een andere voorgestelde vernieuwing van de staatssecretaris betreft mensen met een zware lichamelijke en/of verstandelijke handicap zoals ernstige dementie, Huntington en kinderen met een ernstige terminale ziekte. Deze mensen krijgen vanaf 2011 één keer een indicatie en behouden die de rest van hun leven. Het indicatieadvies voor deze cliëntengroep komt straks ook van de zorgverlener in plaats van het CIZ.

CIZ in gezondheidscentra

Ten slotte wil Bussemaker stappen maken in het detacheren van CIZ-medewerkers in gezondheidscentra. De doelstelling voor 2009 is om in 24 grote gezondheidscentra medewerkers van het CIZ te detacheren. In 18 centra is dat reeds het geval en drie volgen binnenkort. Daarnaast zijn er gesprekken met 9 andere centra, waarmee de doelstelling voor dit jaar ruimschoots gehaald lijkt te worden. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

CIZ schrapt ruim vierhonderd banen

Klachten over indicatiestelling zorg nemen toe

Bussemaker: meer vertrouwen bij indicatiestelling

Beroepen tegen Wmo-indicaties zijn vaak gegrond

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.