Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Bussemaker wil af van meerbedskamers

Staatssecretaris Bussemaker van VWS wil dat verpleeghuizen in 2010 geen meerbedskamers meer hebben. Ook wil ze het kleinschalig wonen stimuleren.

Dat staat in het actieplan Zorg voor ouderen, om de kwaliteit van het bestaan, waarin Bussemaker haar plannen voor de ouderenzorg uiteen zet.

Meerbedskamers

Op dit moment zijn er nog altijd ruim 16.000 meerbedskamers. Dat moeten er in 2010 dus nul zijn. Wel moet de keuze blijven voor tweepersoonskamers voor echtparen of als mensen bang zijn alleen te slapen.

Kleinschalig wonen

Een ander speerpunt wordt kleinschalig wonen. Bussemaker vindt dat er te weinig plaatsen zijn in kleinschalige woonvormen, zodat van keuzevrijheid geen sprake is. In 2005 waren er 193.000 dementerenden en 4442 plaatsen kleinschalig wonen op 349 plaatsen. Bussemaker wil dat er jaarlijks 1500 plaatsen bijkomen. Ze gaat daarover afspraken maken met woningcorporaties.

Bouwen buiten bouwregime

Om kleinschalige voorzieningen voor zwaar verblijf te stimuleren, trekt Bussemaker de grens voor bouwen buiten het bouwregime op van 12 naar 24 plaatsen. Voor lichter verblijf zal de grens van 25 naar 50 verlegd worden. Hiermee wordt het eenvoudiger voor instellingen om relatief eenvoudig kleinschalige initiatieven – ook van wat grotere omvang – te realiseren. (Bart Kiers)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.