Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Bussemaker wil afspraken over tijd aan het bed

Staatssecretaris Bussemaker wil met de zorgbranches afspraken maken over de hoeveelheid tijd die zorgverleners aan het bed kunnen doorbrengen. Dat zegt ze in een interview met de Stichting Beroepseer.
Bussemaker wil afspraken over tijd aan het bed

Bussemaker wil kijken of ze “samen met de sector doelstellingen kan formuleren over de mate waarin mensen het eigenlijke werk kunnen doen, en hoeveel tijd er gemoeid is met allerlei dingen die wel moeten, maar niet het eigenlijke werk zijn”. Ze denkt dat het “kan helpen als je van bovenaf, dus ik als staatssecretaris, zegt: ‘Dít is mijn uitdaging voor de toekomst.”

Bureaucratie verminderen

Bussemaker zegt dit in een interview op de website van de Stichting Beroepseer. Ze nodigt zorgverleners uit om belemmeringen bij haar te melden. “Ik wil meer aandacht voor de mensen in én aan het bed”, zegt de staatssecretaris. Zij wil bekijken hoe de bureaucratie en administratieve eisen omlaag kunnen, zodat professionals “niet elke keer aan anderen via klokken en urenschrijven moeten aangeven wat ze doen”.

Management

Ook minister Klink spreekt zich uit op de website. “Ik vind het ontzettend belangrijk om management en verzorging weer op één lijn te krijgen. Mijn aanbeveling aan managers is: houd voor ogen dat achter alle procedures en verantwoordingssystemen toch die verzorgende en de patiënt staan.”

Klink erkent dat ook politiek en zorg niet vanzelf op één lijn zitten. “Voor je het weet zit je ook met een enorme kloof tussen wat hier op het departement en in de Kamer verzonnen wordt, en wat mensen beweegt.” Daarom wil hij graag in contact blijven met mensen uit het veld.

Reacties

Bezoekers van de website kunnen direct reageren op de videoboodschappen van Bussemaker en Klink. De actie loopt tot 1 juni. Daarna worden de reacties overhandigd aan de bewindslieden. (Redactie ZorgVisie – Krista Kroon)

Video van het interview met Ab Klink

Video van het interview met Jet Bussemaker

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.