Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Buurtzorg stapt in preventie

Beleid, management en politiek zijn de aandachtsgebieden van Eric Bassant. Voor Zorgvisie becommentarieert hij trends en thema's.
Stichting Buurtzorg Nederland wil dat wijkverpleegkundigen een rol gaan spelen op het gebied van preventie. ‘We zijn bezig om methodieken te ontwikkelen om gezond gedrag te stimuleren’, aldus directeur Jos de Blok.
directeur jos de blok buurtzorg nederland
Buurtzorg-directeur Jos de Blok

Hij is van mening dat wijkverpleegkundigen een belangrijke rol kunnen spelen bij het begeleiden en coachen van mensen. Dit in samenwerking met de huisartsen en andere netwerkpartijen. Momenteel wordt op vijf plaatsen in het land gewerkt aan het interventiemodel ‘Buurt gezond’ en er wordt onderzoek gedaan.

Arbeidsmarkt

Buurtzorg heeft vorig jaar de omzet meer dan 10 procent zien stijgen tot 402,8 miljoen euro. Het resultaat is verbeterd van 4,7 miljoen negatief naar 4,59 miljoen positief. Daarvan is 1,3 miljoen gerealiseerd door de activiteiten van de Stichting Familiehulp en Buurtdiensten. Het aantal medewerkers nam toe tot circa 14.000. Uitgedrukt in fte’s steeg het aantal medewerkers van bijna 6000 tot meer dan 6600. ‘We hebben geen groeidoelstelling. De groei ontstaat doordat mensen naar ons toekomen. Ik vind het al bijzonder dat het aantal medewerkers nog steeds stijgt,’ aldus De Blok. Toch ondervindt ook Buurtzorg de gevolgen van de krappe arbeidsmarkt. Er zijn scholingstrajecten opgezet om intern verpleegkundigen bij te scholen naar niveau 5 en er is een scholingstraject opgezet voor zij-instromers. ‘Er zijn bijvoorbeeld vrij veel jongeren met een diploma in de jeugdzorg die omgeschoold kunnen worden tot verpleegkundige,’ aldus De Blok.

Belastingdienst

Zoals eerder gemeld zijn de discussies met de Belastingdienst over de vennootschapsbelasting beëindigd. Er is nog wel discussie over de toepassing van een kortingsregeling voor oudere werknemers van vooral TSN. In 2016 was Buurtzorg vrijwel de enige organisatie die het aandurfde om circa 2000 medewerkers van het failliete TSN over te nemen met behoud van hun arbeidsvoorwaarden.

Verzekeraars

De relatie tussen Buurtzorg en de zorgverzekeraars is vorig jaar sterk verbeterd. De Blok: ‘Het is het eerste jaar dat vrijwel alle zorg betaald is. We praten nu over contracten met een looptijd van drie jaar. Dat is een mooie ontwikkeling want je kunt nu stappen zetten op zorginhoudelijke thema’s als e-health, preventie, ondersteuning bij behandelingen thuis en support van de medisch specialist op afstand.’

 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.