Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties18

CAK betaalt ex-directeur acht jaar door

Het Centraal Administratiekantoor (CAK) heeft vorig jaar een ontslagen directeur een zeer royale afvloeiingsregeling aangeboden. Dat meldt de Volkskrant vandaag. Het wachtgeld van ex-directeur Marja van Goudzwaard wordt tot 2017 aangevuld tot minimaal tachtig procent van het oude loon.
CAK betaalt ex-directeur acht jaar door

In 2008 verdiende de directeur 164 duizend euro bruto. De regeling wordt betaald uit de zorgverzekering. Dit blijkt uit de jaarverslagen van het CAK. Het CAK is eigendom van de ziektekostenverzekeraars, die onder andere de kas van de AWBZ beheren. Het CAK zelf wordt ook uit de AWBZ betaald.

Ontslagvergoeding

Uit het jaarverslag van het CAK blijkt dat op 1 oktober 2009 directeur Marja van Goudzwaard is ontslagen. Zij was toen precies vier jaar lid van de raad van bestuur. Van Goudzwaard kwam in april 1984 bij het CAK werken. Het jaarverlsag meldt dat de ontslagvergoeding gebaseerd is op de cao voor de ziektekostenverzeraars. Die biedt de eerste jaren na ontslag een aanvulling op het wachtgeld tot het volledige salaris. Daarna daalt de aanvulling, uiteindelijk tot minimaal tachtig procent van het nettoloon. De aanvulling loopt tot 2017, aldus de Volkskrant.

Kamervragen

SP-Kamerlid Renske Leijten heeft inmiddels Kamervragen gesteld aan demissionair minister Ab Klink over de ontslagvergoeding van Van Goudzwaard. Zo wil Leijten onder ander weten of Klink op de hoogte was van de vergoeding van in totaal 875.000 euro. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

WWZ-Mariënstaete-Valent: ‘Ontslagvergoeding conform de afspraken’

FNV hekelt CAK

Kabinet pakt ontslagvergoeding aan

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

18 REACTIES

 1. Bedenk wel dat het CAK afhankelijk is van alle gegevens van de Belastingdienst, de gemeente, de zorginstelling, en dat de overheid die constructie heeft bedacht. Iedereen loopt wel te zeiken over het CAK, maar volgens mij is het een duidelijk voorbeeld van onkunde van de overheid om de zaken duidelijk te regelen. Dit moet gewoon bij het ministerie geregeld worden, in plaats van van tak naar tak naar tak naar de patient toe. Absurd.

 2. Lees alle reacties
 3. SCHANDE !!
  En dan te bedenken dat deze mevrouw mede verantwoordelijk is voor de grote chaos die er jaren bij het CAK is (geweest).
  Gehandicapten ontvingen jarenlang onleesbare overzichten en ontvangen nu nog foutieve vorderingen over kwesties van ca. twee en een half jaar geleden !!

 4. Ten eerste dient de overheid zich af te vragen of de salarissen van bestuurders van AWBZ gefinancierde organisatie niet drastisch verlaagd dient te worden. de uitvoerende verdient het salaris van het management. Geen dienstverlening geen inkomsten voor de organisatie.
  De komende bezuinigingen zullen dus gericht zijn op de inkomsten van management en het wegwerken van onnodige functies
  Daarnaast dient deze dame zich natuurlijk net zoals ik moest doen, wekelijks te melden op het UWV kantoor en mee te doen aan de training solliciteren, hoe maak ik mijn CV etc.
  Ik ga er vanuit dat de komende bezuinigingen geen invloed zullen hebben op de eigen bijdragen en de omvang van de indicatie

 5. deze is niet normaal meer om de ex directeur 8 jaar lang uit te betalen ik ben helemaal eens met de bovenste bezuinigen op de zorg dat kan niet wij moeten gewoonweg niet meer betalen en daar mee on middelijk mee stoppen met 8 jaar dit kan ge
  woon niet stoppen met die handel of wij niet meer betalen!!!!!!!denk er maar over na.

 6. Van dichtbij maak ik mee dat de gezondheidszorg uitgekleed wordt en dat in mijn geval veel verstandelijk gehandicapten daar de dupe van zijn en dat ook de “minderbetaalde” collega’s in de zorg daar de dupe van zijn. Ontslagen worden, werken onder hoge druk. En toch vooral maar de sfeer zo goed mogelijk houden voor de verstandelijk gehandicapten, die we begeleiden. Draait het dan alleen nog maar om geld of zijn er ook nog mensen, die een hart hebben en deze laten spreken. Zo’n regel maakt me woedend , maar ook een Marja Goud(vink)zwaard die het in ontvangst neemt. Terwijl we midden in de bezuinigingen zitten.

 7. Hoe kan het gebeuren dat een instelling als het CAK de mogelijkheid krijgt om dergelijke
  regelingen af te sluiten. Maar dan is er ook nog Marja “Goudwaard”, die het onfatsoen heeft met een dergelijke regeling weg te
  komen. Schandalig !!

 8. op de afdeling woont Mary , ze heeft vasculaire dementie . om 13 uur kan ze pas naar toilet want ze staan maar met 2 in de zorg en werken hard .
  ach, misschien moet ik toch maar een luier gaan dragen denkt ze , dit kan ik niet ophouden . waar is die wc dan toch? ik kan zelf niet heen … jammer
  ach hemeltje, ik heb het al jagen lopen, wat voel ik me nu klein en geneer me .. bah
  waren ze maar met 3 op de afdeling, dan had ik Naar het toilet gekund , nu is het te laat …
  Jaren heb ik in het bestuur gezeten van het CAK en nu dit …….
  j

 9. Oké, we maken dus ‘afspraken’ (nu dus in een CAO). Maar als omstandigheden, opvattingen etc. veranderen, dan maken we toch nieuwe afspraken! Doen we ook met de pensioenleeftijd, met ontslagregelingen, etc. Dus waarom inderdaad hier niet !?.Het is niet uit te leggen aan alle prenmiebetalers en mensen die afhankelijk zijn van steeds minder bereikbare zorg en ondersteuning door o.a. gevolgen van de economische crisis. toch!?

 10. ik proef een dubbele moraal: in CAO’s maken we afspraken over beloning, werkomstandigheden en een sociaal plan. als die CAO voor alle werknemers geldt, ook leidinggevenden, moeten de afspraken ook worden nagekomen in minder gunstige omstandigheden. het werkelijk schrijnende zit hem natuurlijk in de hoge salarissen, maar dat is nu juist de marktwerking waarnaar we ons volgens achtereenvolgende regeringen met VVD, CDA en PvdA (en ook PVV, D66 en GroenLinks, vrees ik) moeten richten. Maar als instellingen dat gewoon doen is, zoals in dit geval, het huis te klein.
  De SP moet zich wel realiseren wat het gevolg kan zijn voor de sociale paragraaf van CAO’s. die zullen snel gesloopt worden met grote gevolgen voor al die mensen onder modaal die door reorganisaties overbodig worden.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.