Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

CAK wil transparantie rondom eigen bijdrage Wmo

Gemeenten kunnen veel meer doen om zorggebruikers inzicht te geven in de hoogte van de eigen bijdrage voor Wmo-voorzieningen. Dat stellen het CAK en cliëntenorganisatie Ieder(in). Het gros van de gemeenten laat het aan zorggebruikers zelf over om achter de hoogte van de eigen bijdrage voor Wmo-voorzieningen te komen.
fotolia

Het is onnodig dat gemeenten het aan burgers zelf overlaat om uit te rekenen hoeveel eigen bijdrage ze in de Wmo moeten betalen. Dat stelt het CAK op de site van Binnenlands Bestuur. Binnenkort komt het CAK met een speciale app, waarmee de eigen bijdrage tijdens het keukentafelgesprek indicatief kan worden berekend. Den Bosch is een van de weinige gemeenten waar tijdens het keukentafelgesprek al een indicatie wordt gegeven.

Zorg mijders
Het CAK redeneert dat als zorgbehoevenden vooraf weten wat zij grofweg zelf moeten betalen, tijdens het keukentafelgesprek direct naar een goedkopere oplossing kan worden gezocht. ‘Daarmee kan worden voorkomen dat mensen afzien van zorg, als zij deze niet kunnen betalen. Een kwart van de zorggebruikers zegt door de hoge eigen bijdrage te zijn gestopt met zorg. Gemeenten stellen dat dit voor bijna een op de vijf zorggebruikers regelmatig de reden is om van zorg af te zien. Dat blijkt uit onderzoek van Binnenlands Bestuur en Ieder(in) naar het beleid rondom eigen bijdragen van gemeenten en de gevolgen daarvan voor inwoners met een Wmo-voorziening.’

Gemeenten
De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft afwijzend gereageerd op het idee van de CAK. In een VNG-brief staat: ‘Burgers zijn niet verplicht om gemeenten in het gesprek aan de keukentafel inzage te geven in hun inkomen. Gemeenten kunnen voor inwoners dus niet voorrekenen hoe hoog de eigen bijdrage wordt, omdat het  Rijk heeft bepaald dat alleen het CAK dat mag doen. De gemeente kan dan niet meer doen dan de regeling uitleggen, zodat  de burger zelf op de  site van CAK zijn bijdrage kan berekenen.’

Transitie langdurige zorg
De AWBZ gaat in delen over naar de Wmo en de Zorgverzekeringswet. Ook de Participatiewet en de Wet jeugdzorg worden gedecentraliseerd. Hoe verloopt deze enorme stelselwijziging?

Lees meer>>

 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.