Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

CAO universitaire ziekenhuizen is rond

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Universitaire ziekenhuizen gaan meer vaste contracten aanbieden. Alleen in uitzonderlijke gevallen kunnen de ziekenhuizen nog met tijdelijke en nul-urencontracten werken. Daarnaast krijgen de 70.000 medewerkers van de universitaire medisch centra een loonsverhoging van 3,8 procent.
CAO universitaire ziekenhuizen is rond
Foto: ANP/Lex van Lieshout

Dit zijn cao-afspraken die de vakbonden en de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra met elkaar hebben gemaakt. De FNV meldt het onderhandelingsresultaat vandaag.

Cao umc’s

De cao heeft een looptijd van 1 april 2015 tot 1 januari 2018. Cao-onderhandelaar Elise Merlijn: ‘Met deze moderne cao kunnen we jaren vooruit. Onderzoekers, verpleegkundigen, arts-assistenten en ander personeel kunnen rekenen op koopkracht en vaste banen. Dat is goed voor de medewerkers en goed voor de kwaliteit van zorg.’

Arbeidsbeperking

De vakbonden en werkgever hebben ook afspraken gemaakt om mensen met een arbeidsbeperking in dienst te nemen. Dit jaar zullen er al 215 mensen worden aangenomen. Eind 2018 moeten in totaal 895 mensen extra aan de slag zijn in de universitaire medisch centra. Vervolgens zullen er tot 2023 gegarandeerd elk jaar 179 banen bij komen.

ANW-diensten

Medewerkers die zware en onregelmatige avond- en weekenddiensten draaien, krijgen door de nieuwe cao-afspraken een verbeterde compensatie. Zoals het loon tijdens verlof en ziekte wordt doorbetaald, wordt vanaf 1 januari 2016 ook de compensatie voor zware onregelmatige diensten doorbetaald. Tot slot krijgt iedere medewerker bovenop de structurele loonsverhoging van 3,8 procent in 2016 eenmalig een uitkering van 200 euro. FNV Zorg & Welzijn legt het onderhandelingsresultaat voor aan de leden.

Arbeidsmarkt

De arbeidsmarkt is volop in beweging. Door overheidsbezuinigingen zijn zorgorganisaties geneigd te hun HR-beleid anders vorm te geven. In dit dossier verzamelt Zorgvisie nieuws, achtergronden en opinie over arbeidsmarktgerelateerde zaken in de zorg. Bekijk het dossier.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.