Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Capaciteit eerstelijns verblijf onderzocht

Het kabinet gaat inventariseren hoeveel beschikbare bedden voor eerstelijns verblijf er zijn voor kwetsbare ouderen in 2017. Hiertoe is vorige week een motie van het CDA en de PvdA aangenomen. Volgens brancheorganisatie ActiZ staat eerstelijns verblijf sterk onder druk.
loepfotolia400.jpg
Foto: Fotolia

Naar aanleiding van de begrotingsbehandeling in de Tweede Kamer is afgelopen week een motie van CDA/PvdA aangenomen waarin de regering wordt verzocht om inzicht te geven in de beschikbare bedden voor eerstelijns verblijf per 2017 en te inventariseren hoe de zorg voor kwetsbare ouderen in de regio’s is georganiseerd. ActiZ ontvangt diverse signalen van zorgaanbieders die overwegen geen contracten af te sluiten voor het eerstelijns verblijf, vanwege de lage tarieven van met name Eerstelijns verblijf basis en de lage budgetplafonds.

Probleem
‘Dankzij het onderzoek kan inzicht gegeven worden in de grootte van het probleem voor 2017’, schrijft ActiZ. ‘Oplossing voor het betaalbaar en beschikbaar houden van deze vorm van zorg, ligt niet in het verder drukken van de beschikbare capaciteit, maar in goede afspraken ten aanzien van substitutie en goed inzicht in de cliëntpopulatie die gebruik (kan) maken van deze voorziening, en wie niet. Dit vraag om meer afspraken in de keten, zowel landelijk als regionaal.’

Tekort 2016
Uit eerder onderzoek van ActiZ blijkt dat er ook voor 2016 nog een tekort wordt verwacht ten aanzien van beschikbare capaciteit en/of budget. Op dit moment is deze beweging echter niet in de realisatiecijfers 2016 (t/m september) te zien. Indien er sprake is van dreigende sluiting van capaciteit, dan adviseert ActiZ leden dit te melden bij zorgkantoor, ActiZ en VWS.

Dossier Zorginkoop
Zorgverzekeraars kopen zorg in bij zorgaanbieders. De contractonderhandelingen verlopen niet altijd even gemakkelijk. Hoe het de partijen vergaat, leest u in het dossier zorginkoop.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.