Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Careyn krijgt nieuwe aanwijzing, zorg nog niet op orde

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd heeft ouderenzorgorganisatie Careyn een nieuwe aanwijzing gegeven. De zorg in de verpleeghuizen is na een jaar nog niet op orde.
Careyn voldoet aan eerste deel aanwijzing IGJ

Dat meldt de Inspectie.

Aanwijzing

Op de meeste locaties van Careyn is men nog bezig met het doorvoeren van verbeteringen. Daarmee zijn de tekortkomingen bij de intramurale zorgverlening nog niet weggenomen. Eind juli 2017 gaf de raad van bestuur zelf aan dat Careyn nog niet klaar was met het doorvoeren van de benodigde verbetermaatregelen. De inspectie heeft daarna zes locaties van Careyn bezocht.

Zwarte lijst

Een jaar geleden kreeg Careyn ook al een aanwijzing van de Inspectie omdat er ernstige tekortkomingen waren ten aanzien van de cliëntdossiers, deskundigheid en inzet van medewerkers, kwaliteit en veiligheid en goed bestuur. Careyn was een van de verpleeghuizen die in juli 2016 op de zwarte lijst kwam te staan en kreeg als enige organisatie een interventieteam op zijn dak. Dit leidde het vertrek in van bestuursvoorzitter Rob van Dam, een half jaar later gevolgd door bestuurder Sandra Spek. Een interimbestuur onder leiding van Harry Luik nam het over. In juni 2017 trad een nieuwe bestuursvoorzitter aan in de persoon van Marco Meerdink. Het is de opeenvolgende bestuurders nog onvoldoende gelukt om orde op zaken te stellen.

Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd

Volgens de Inspectie heeft Careyn de verbeteropdracht onderschat. Daarnaast kost het veel tijd om binnen heel Careyn de cultuuromslag te bereiken die nodig is voor het wegnemen van de tekortkomingen.

Careyn

Careyn voelt zich gesteund door de Inspectie en ziet in de aanwijzing ‘een erkenning van de IGJ voor de bijzondere omstandigheden van Careyn en het feit dat de opdracht eigenlijk te complex en te omvangrijk is gebleken voor de in de eerste aanwijzing aangegeven periode.’ Bestuursvoorzitter Marco Meerdink: ‘Het is voor ons een belangrijk signaal dat we op de juiste weg zijn. Het afgelopen jaar is met de inzet van iedereen hier keihard gewerkt aan de noodzakelijke verbeteringen. We hebben zelf ook geconstateerd dat het verbeterprogramma nog niet geheel is afgerond. Het gaat om een cultuurverandering en dat kost nu eenmaal tijd. Daar krijgen we nu dus ook meer ruimte voor.’

Financiële situatie

Afgelopen zomer schreef het AD op basis van interne memo’s die de krant in bezit had, dat de organisatie op de rand van de afgrond stond. Het ziekteverzuim is 8,3 procent, terwijl het landelijk gemiddelde ligt op 6,7 procent. Careyn ging begin dit jaar uit van een verzuim van 5,5 procent. De organisatie geeft dit jaar 20 miljoen meer uit aan personeel dan vooraf begroot, vooral aan uitzendkrachten. De organisatie stevent af op een verlies van 10 miljoen euro over 2017. Omdat Careyn 8 miljoen euro heeft gekregen uit de verpleeghuisgelden die staatssecretaris Van Rijn beschikbaar heeft gesteld, komt het tekort eind van dit jaar naar verwachting uit op 2,2 miljoen euro.

Aanwijzingen

Aanwijzing+Careyn+Schiedam+november+2017-1

Rapport naleving aanwijzing 7november 2016

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.