Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Carinova schrapt banen

Als onderdeel van een grote reorganisatie bij aanbieder Carinova gaan 190 voltijdfuncties verloren. Het gaat met name om mensen van het management en de ondersteunende diensten.
Carinova schrapt banen
Foto: ANP Photo

De omvang van de zorgorganisatie is flink afgenomen na de strategische keuze van Carinova om zich exclusief op thuiszorg en woonzorg te richten. Tegelijkertijd vervolgt de organisatie de ingeslagen weg om kosten te verlagen en de zorgorganisatie te vereenvoudigen. Daardoor komen er meer verantwoordelijkheden te liggen bij de medewerkers verzorging en verpleging, huishoudelijke verzorging en is minder ondersteunend personeel nodig.

Moeilijke tijd

‘Door bezuinigingen van het kabinet zijn extra maatregelen noodzakelijk’, staat in de persverklaring. ‘Bijna dagelijks is er landelijk nieuws waarbij de bezuinigingen in de zorg leiden tot onrust bij veel organisaties die worden gedwongen om ingrijpende en pijnlijke maatregelen te nemen. Ook Carinova ontkomt daar niet aan. Carinova kiest voor een organisatie waarbij de professionals in de zorg veel zeggenschap en verantwoordelijkheid krijgen. Medewerkers krijgen meer ruimte om zelfstandig te werken. Daarbij wil Carinova ook vereenvoudigingen aanbrengen. Carinova wil de zorg eenvoudig en betaalbaar houden. raad van bestuur en directie begrijpen dat dit voor de betrokken medewerkers een moeilijke en onzekere tijd is die veel emoties oproept. Zorgvuldigheid is dan ook een belangrijk uitgangspunt bij de vervolgstappen. Medewerkers zullen in werkgroepen meedenken en verder vorm gaan geven aan de nieuwe organisatie.’

Gedwongen ontslagen

De voorgenomen plannen zijn nu voorgelegd aan de medezeggenschap. De verwachting van het bestuur is dat Carinova en medezeggenschap in goed overleg de voorgenomen plannen verder kunnen uitwerken. Bij de onderhandelingen met de vakbonden is de inzet  om medewerkers, van wie de functie komt te vervallen, te begeleiden van werk naar werk. In het overgangsjaar 2014 zal dit zijn beslag krijgen. ‘Echter kan er gezien de arbeidsmarkt geen garantie worden gegeven dat iedereen voor 1 januari 2015 ander werk heeft. In die gevallen kunnen gedwongen ontslagen niet worden uitgesloten.’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.