Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Carrièrekansen voor verpleegkundigen en verzorgenden laten te wensen over

Betty van Wijngaarden
Betty van Wijngaarden is ruim 20 jaar werkzaam als zelfstandig journalist en tekstschrijver, gespecialiseerd in de gezondheidszorg. Zij is tevens actief als zzp-coach.
Driekwart van de verpleegkundigen en verzorgenden die een toeslag krijgen voor onregelmatig werk, zouden zonder dat extra geld niet kunnen rondkomen. En zo’n 68 procent van hen vindt dat het huidige salaris niet in relatie staat tot de zwaarte van het werk.
loopbaan-verpleegkundigen-verzorgenden
Foto: iStock

Werkgevers in de zorg kunnen nog wel wat slagen maken om verpleegkundigen en verzorgenden te behouden voor de zorg, zo blijkt uit onderzoek van beroepsvereniging V&VN naar ambities, carrièremogelijkheden en salaris van verpleegkundigen en verzorgenden.

Een ruime meerderheid van de 2100 verzorgenden, verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten die meededen aan het onderzoek geeft aan een klein contract te hebben, maar desondanks structureel méér te werken om gaten in het rooster te vullen.

Niet rondkomen zonder toeslagen

Bijna 70 procent vindt het salaris niet in overeenstemming met de zwaarte van het werk. Bij fulltime dienstverband (36 uur) varieert het maximum bruto salaris van 2737 euro voor een verzorgende tot 4047 euro voor een verpleegkundig specialist. Mannen onderhandelen vaker dan vrouwen over hun salaris en hebben daarbij bijna twee keer zo vaak succes als vrouwen. Bijna een derde geeft aan helemaal geen mogelijkheid te hebben om te onderhandelen over het salaris. Van de mensen die een onregelmatigheidstoeslag krijgen, geeft 72 procent aan dat deze aanvulling op het inkomen noodzakelijk is om te kunnen rondkomen.

Geen steun van werkgever

Van de ondervraagden wil ruim 60 procent een carrièrestap zetten. Bijvoorbeeld een andere functie in de directe patiëntenzorg (29 procent), of een combinatie van zorg en een coördinerende of leidinggevende functie. Door de nieuwe beroepsprofielen komen er steeds meer doorgroeimogelijkheden binnen het vak, waarbij ruim een kwart wil doorgroeien naar een functie als regieverpleegkundige of verpleegkundig specialist. Echter bijna de helft van de verzorgenden en verpleegkundigen vindt dat er in de zorg te weinig aandacht is voor carrièrekansen. Van de mensen die graag een stap willen maken, wordt 46 procent niet gesteund door de eigen werkgever.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.