Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Castor EDC krijgt miljoen Europese subsidie

De Nederlandse health-tech start-up Castor EDC heeft ruim 1,1 miljoen euro toegewezen gekregen van de Europese Commissie. Het bedrijf wil wereldwijd big data ontsluiten voor analyses in medisch onderzoek.
castor400.jpg
Foto: Derk Arts

De innovatiesubsidie is afkomstig van Horizon 2020, een prestigieus programma om Europees onderzoek en innovatie te stimuleren met een totaalbudget van ongeveer 80 miljard euro. Castor EDC is een van de zeer weinige Nederlandse ondernemingen die succesvol aanspraak heeft gemaakt op een grote subsidie binnen het Horizon 2020 SME Instrument-project.

Data capture
Castor EDC is een electronic data capture-system voor medisch onderzoek met een thuisbasis in Amsterdam. Opgericht in 2012, telt Castor EDC intussen 2000 onderzoeken, bijna 9000 gebruikers en 80 instellingen zoals het AMC, Radboudumc en King’s College Hospital in Londen onder zijn afnemers. In 2016 werd Castor EDC genomineerd voor de Deloitte Technology Fast 50, Rising Star Award.

Artificial Intelligence
Castor EDC zal de subsidie aanwenden om een zelflerend systeem te ontwikkelen op basis van Artificial Intelligence. Dat systeem helpt en begeleidt onderzoekers door hen te introduceren bij vergelijkbare onderzoekers. Zij kunnen onderling protocollen uitwisselen en vragenlijsten standaardiseren, waardoor hun onderzoeksgegevens FAIR worden: Findable, Accessible, Interoperable, and Reusable (vindbaar, toegankelijk, interoperabel, en herbruikbaar). Castor EDC bouwt daarmee aan een netwerk van onderzoekers, waarmee internationale informatie-uitwisseling en samenwerking mogelijk is, zonder dat onderzoekers daar enige moeite voor hoeven doen.

Derk Arts
Oprichter van Castor EDC is Derk Arts. Hij bedacht Castor EDC vlak voordat hij begon aan zijn promotietraject in het Academisch Medisch Centrum. Het viel hem destijds op dat in de medische wetenschap nog veelal gebruik gemaakt wordt van zelf in elkaar geknutselde Excel-sheets. In de avonduren programmeerde hij eigenhandig een platform waarmee hij makkelijk data voor zijn eigen onderzoek kon verzamelen en verwerken.

Droom
‘Mijn grote droom is om medische wetenschap te versnellen door met technologie het maximale uit de onderzoeker te halen’, aldus Arts. ‘Wij maken hem of haar het leven als onderzoeker makkelijker doordat zij met Castor EDC eenvoudig data van hoge kwaliteit kunnen verzamelen en delen. In onze database kunnen ze in de nabije toekomst achterhalen of iemand anders een soortgelijk onderzoek uitvoert of heeft uitgevoerd. En ze kunnen hun eigen onderzoek delen en beschikbaar maken, jaren voordat het in de medische vakliteratuur gepubliceerd is. Daarmee verkorten wij het beschikbaar maken van nieuwe medische inzichten van enkele jaren naar luttele seconden.’

Dossier E-Health
E-health is het gebruik van technologie ter ondersteuning of verbetering van de gezondheid en de gezondheidszorg. Lees hier de uitlegpagina E-Health. Patiënten en cliënten zijn dankzij e-health in staat om regie te nemen over hun gezondheid. Zelfmanagement staat bij zorginstellingen hoog op de agenda. Berichten in het dossier gaan bijvoorbeeld over implementatie en bekostiging, videocontact met thuiszorgmedewerkers, telemonitoring van patiënten met chronische aandoeningen, preventie met behulp van technologie maar ook hoe zorgpersoneel werkt met e-health.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.