Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

CBP: ‘Websites huisarts en apotheek vaak onveilig’

Mark van Dorresteijn
Websites waar mensen online herhalingsrecepten kunnen aanvragen, zijn vaak onveilig. Dat concludeert het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP).
CBP: ‘Websites huisarts en apotheek vaak onveilig’

Steeds vaker kunnen mensen via de website van hun huisarts of apotheek met een formulier een herhaalrecept aanvragen. Maar in ongeveer een derde van de gevallen is de website niet goed beveiligd, zo blijkt uit een steekproef onder 150 websites. Dat betekent dat 250.000 patiënten die gebruikmaken van de 43 niet goed beveiligde sites die in het onderzoek naar boven kwamen, gevaar lopen dat hun gegevens niet goed versleuteld zijn.

Privacy

Daardoor kunnen mensen bij privacygevoelige gegevens van de patiënt komen. Als die mensen kwaad in de zin hebben, kunnen ze meelezen, maar bijvoorbeeld ook de gegevens verwijderen, kopiëren of aanpassen.

Overtreding

Volgens het CBP moeten de huisartsen en apotheken zelf zorgen dat die beveiliging wel op orde is; anders overtreden ze de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp). Dit najaar gaat het CBP nogmaals onderzoek doen naar de beveiliging van de onlineformulieren. Als huisartsen en apotheken dan nog altijd niet hebben gezorgd voor een veilige verbinding, kunnen zij een nader onderzoek verwachten.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.