Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

CBS: meer handen aan minder ziekenhuisbedden

Van 1972 tot 2006 daalde het aantal bedden in de Nederlandse ziekenhuizen met 30 procent en het aantal verpleegdagen nam af met 41 procent; toch steeg het aantal opnamen in ziekenhuizen met 143 procent. De reden ligt bij een toename van het behandelend en verplegend personeel. Dit blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek.
CBS: meer handen aan minder ziekenhuisbedden

Het personeel in voltijd loondienst nam toe met 60 procent, wat bijna een verdrievoudiging van het aantal zorgverleners per verpleegdag betekent sinds 1972. Patiënten worden korter opgenomen en krijgen intensievere zorg, aldus het onderzoek. Verder worden patiënten steeds vaker poliklinisch behandeld. Dit leidt meestal niet tot een overnachting in het ziekenhuis. De gemiddelde verpleegduur van een opname met overnachting daalde van zeventien naar zeven dagen.

Medisch specialisten

Zowel het patiëntgebonden als het niet-patiëntgebonden personeel nam toe, maar het aandeel van de personeelskosten in de totale bedrijfslasten is gedaald in de onderzochte periode. Dit komt voornamelijk doordat andere kostenposten zijn gestegen. De kosten voor instrumentarium, onderzoek en medicijnen zijn vanaf 1998 verdubbeld, bijvoorbeeld. Een deel van de personeelstoename in academische ziekenhuizen komt voort uit het in loondienst nemen van medisch specialisten waar zij vroeger werkten vanuit een maatschap. (Zorgvisie – Nico van Wijk)

Lees ook:

Atrium MC sluit ok’s wegens tekort verpleeghuisbedden

VWS: ‘verzekeraar moet ziekenhuiszorg coördineren ‘

Patiënten blijven onnodig lang in het ziekenhuis

1 REACTIE

  1. Door een tekort aan ziekenhuisbedden is het regelmatig voorgekomen dat patiënten ’s morgens naar huis werden gestuurd ,om ’s avonds / ’s nachts met dezelfde klachten/ ziekte opnieuw tw worden opgenomen door de ernst van hun klachten . CBS heeft de cijfers van …… ?

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.