Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

CBS: zorguitgaven groeien met 5,8 procent

Het aandeel van de zorguitgaven in het bruto binnenlands product zijn volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) fors gestegen. In 2009 waren de uitgaven aan de zorg, gezondheids- en welzijnszorg tezamen, 83,8 miljard euro. Dit is 5,8 procent meer dan in 2008.
CBS: zorguitgaven groeien met 5

Bovengemiddelde toename uitgaven aan geestelijke gezondheidszorg en gehandicaptenzorg zijn de boosdoeners volgens het CBS. Door een toenemend aantal banen en de stijging van de lonen nam de loonsom van de zorginstellingen in 2009 met ongeveer 5,5 procent toe.

Ziekenhuiszorg

De uitgaven aan ziekenhuiszorg en specialistenpraktijken zijn in 2009 met 7,3 procent gestegen. In 2008 bedroeg de stijging bijna 9 procent. De uitgaven aan ziekenhuiszorg en specialistenpraktijken maken ruim een kwart uit van de totale uitgaven aan zorg

Ouderenzorg

De uitgaven aan gehandicaptenzorg en ouderenzorg zijn in 2009 gestegen met respectievelijk 9,0 en 4,7 procent. De groei bij de gehandicaptenzorg is onder meer het gevolg van capaciteitsuitbreidingen, terwijl de relatief beperkte groei bij de ouderenzorg is veroorzaakt door versoberingen op het gebied van begeleiding.

Ggz

De uitgaven aan geestelijke gezondheidszorg laten in deze eerste raming een forse groei zien in 2009. Over de laatste twee jaar zijn deze uitgaven met gemiddeld ongeveer 8,5 procent per jaar toegenomen. De overgang in 2008 van een groot deel van de geestelijke gezondheidszorg van de AWBZ naar de Zorgverzekeringswet, in combinatie met de introductie van een nieuwe financieringssystematiek, heeft tot gevolg dat de cijfers over de geestelijke gezondheidszorg met extra onzekerheden zijn omgeven.

Totale uitgaven

Het aandeel van de zorguitgaven in het bruto binnenlands product (bbp) is in 2009 gestegen tot 14,7 procent. In 2008 was dit nog 13,3 procent. Deze forse stijging is het gevolg van een sterke daling van het bbp (-4,0 procent) door de economische recessie gecombineerd met een voortgaande groei van de zorguitgaven. Ook in 2002-2003 was sprake van een sterke stijging van het aandeel van de zorguitgaven in het bbp. In deze periode groeide de Nederlandse economie nauwelijks. Destijds is dit niet gevolgd door een periode waarin het het aandeel van de zorguitgaven daalde. In 2009 bedroegen de uitgaven per hoofd van de bevolking 5069 euro tegen 4818 euro in 2008 (+5,2 procent). (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Het complete CBS rapport

Onnodige hoge kosten in de zorg door wildgroei poli’s

Uitgaven verpleging en verzorging stijgen minder snel dan verwacht

Zorguitgaven met zes procent gestegen

Uitgaven zorg stijgen met 5,1 procent

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

2 REACTIES

  1. Het is niet erg dat onze zorg duurder wordt als dat in de landen waarmee wij concurreren ook gebeurd. Het is veel zorgelijker dat het geld inefficient wordt besteed. Extreem hoge salarissen van medisch specialisten en enorme regionale variatie in zorgintensiteit zijn daar voorbeelden van. Zorgverzekeraars doen daar blijkbaar ook niets aan.

  2. Lees alle reacties
  3. ja als de medicijnen die al tig jaren bestaan duurder worden in plaats van goedkoper dan kan ik me voorstellen dat de zorguitgaven groeien en door de ontwikkelingen van nieuwe producten en apparatuur wordt ook alles duurder, dat komt niet alleen omdat mensen meer en langer zorg nodig hebben.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.