Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

CBS: Zorguitgaven met 3,2 procent omhoog

Mark van Dorresteijn
De uitgaven in de zorg zijn in 2011 met 3,2 procent gestegen ten opzichte van het voorgaande jaar. In totaal werd in 2011 90 miljard euro aan gezondheids- en welzijnszorg uitgegeven. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
CBS: Zorguitgaven met 3

De stijging is minder sterk dan in de voorgaande periode. Tussen 2004 en 2008 stegen de kosten met 6,4 procent per jaar, waarna de stijging langzaam begon te dalen. Die trend zet door, zo blijkt uit de nieuwe cijfers. Per hoofd van de bevolking geven we nu 5392 euro uit aan zorg. Het aandeel van de uitgaven aan de zorg in het totale bruto binnenlands product stijgt naar ongeveer 14,9 procent. Verreweg het meeste geld wordt uitgegeven aan loonkosten, zeker omdat er meer mensen zijn aangenomen en zij meer salaris krijgen.

Huisartsen

Ook de uitgaven aan de huisarts stegen aanzienlijk, met 8 procent. Dat komt vooral door tariefsverhogingen. De Landelijke Huisartsen Vereniging LHV noemde de CBS-cijfers ‘vervuild’. In 2010 werden de huisartsen gekort op de inschrijftarieven (de vergoeding per ingeschreven patiënt). In 2011 kregen ze het ingehouden bedrag van in totaal 60 miljoen weer terug. Volgens de LHV bedraagt de werkelijke kostenstijging 3,2 procent.

Tandartsen

De uitgaven aan de tandarts zijn nauwelijks gestegen, zo meldde het CBS. De beperkte stijging van slechts 0,8 procent komt vooral doordat de tandheelkundige zorg voor mensen tussen de 18 en 22 jaar uit de basisverzekering is verdwenen.

(Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter | Foto: ANP )

1 REACTIE

  1. men zou er wijs aandoen de aantal indicaties terug te draaien?-te gek voor woorden waarvoor je al niet in aanmerking kom!Hiervoor, wetenschappelijk onderzoek moet maar door de industrie gevoed worden!
    Erger me kapot een client te zien die zegt erfelijk aanleg voor MS te hebben en verder goed gezond is?Moet die nou ook in het behandelritueeel opgenomen worden???????

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.