Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

CDA en GroenLinks willen ‘open source’ pgb-portaal

Mona Keijzer (CDA) en Linda Voortman (GroenLinks) willen dat het nieuwe portaalsysteem voor pgb-betalingen open source wordt. De motie die de Kamerleden daarvoor hebben ingediend, wordt aangehouden tot later deze maand. Dan geeft staatssecretaris Martin van Rijn antwoord in een Kamerbrief.
moankeijzerANPBasMaat.jpeg
Foto: ANP Bas Maat

Deze week maakte de NOS bekend dat waarschijnlijk niet de SVB maar de zorgverzekeraars een nieuwe website mogen bouwen waarmee houders van persoonsgebonden budgetten (pgb’s) hun geld kunnen beheren en verdelen. Volgens CDA-Kamerlid Mona Keijzer is de motie aangehouden omdat zij en collega Voortman benieuwd zijn hoe serieus Van Rijn om gaat met open source. In 2002 nam de Tweede Kamer de motie-Vendrik aan waarin de norm opgenomen is om te werken met opensource-ict; daaruit spreekt dat het nieuwe betalingssysteem voor de pgb’s een opensourcesysteem wordt, aldus Keijzer en Voortman in de motie.

Open source
Keijzer reageert op vakwebsite Computable dat ze ook van ZN verwacht dat serieus naar open source wordt gekeken bij de ontwikkeling van een nieuw platform. Regeringspartijen VVD en Pvda hebben overigens al herhaaldelijk gesteld voor open source te zijn, onder andere bij de discussies over de BRP (Basisregistratie Personen). Pvda-Kamerlid Astrid Oosenbrug diende afgelopen vrijdag zelfs nog een (aangepaste) motie in in het kader van de toepassing van de Wet Openbaarheid van Bestuur waarin zij constateert dat nog niet overal binnen de Rijksoverheid en de decentrale overheden gewerkt wordt met open standaarden en open source software. Zij verzoekt de regering in de motie om het gebruik van open standaarden te verplichten bij wet.

Broncode
Keijzer heeft afgelopen april nog geprobeerd de broncode en ontwerpdocumentatie op te vragen van de falende ict-systemen die het SVB gebruikt voor de uitkeringen van het persoonsgebonden budget (pgb).  Staatsecretaris Van Rijn vond dat uit oogpunt van beveiliging niet wenselijk. ‘Onbevoegden zouden mogelijkheden vinden in het systeem privacygevoelige informatie op te zoeken en te manipuleren’ schreef hij als antwoord. Wel stelde hij voor om een briefing te organiseren door de Sociale Verzekeringsbank waarbij kan worden aangegeven hoe het zit met zaken rondom de broncodes en ict.

Dossier Patiëntportalen
Patiëntportalen zijn websites waar patiënten hun medische gegevens kunnen bekijken, vaak aangevuld met handige functionaliteiten zoals online een afspraak maken, vragen stellen aan een arts of een herhaalrecept aanvragen. In dit dossier staan artikelen waarin ziekenhuizen vertellen over hun portaal, de mogelijkheden en hun toekomstplannen (Bijv. exporteren medisch dossier en koppelen medische devices/wearables)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.