Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

CDA en VVD tegen afschaffen AWBZ

De partijen CDA en VVD zien niets in het advies van de Raad voor de Volksgezondheid (RVZ) om de AWBZ af te schaffen en de zorg voor ouderen en gehandicapten over te hevelen naar verzekeraars en gemeenten.
CDA en VVD tegen afschaffen AWBZ

Deze fracties zeggen dat in reactie op een donderdag verschenen rapport van RVZ. De PvdA wilde niet reageren. Zij wacht een advies van de Sociaal-Economische Raad over de AWBZ af.

Efficiënter

Volgens de RVZ zou het overhevelen van de AWBZ naar verzekeraars en gemeenten efficiënter zijn en geld besparen. CDA-Tweede Kamerlid Jan de Vries zegt dat er absoluut maatregelen moeten komen om de kosten van de AWBZ beter in de hand te houden. Daarbij kunnen mogelijk bepaalde taken naar de gemeenten worden overgeheveld. “Maar kwetsbare groepen, die langdurige en intensieve zorg nodig hebben, mogen niet het slachtoffer worden van het vrije spel van de markt”, aldus De Vries.

‘Rampzalige gevolgen’

VVD-Kamerlid Anouchka van Miltenburg noemt het “onacceptabel dat gehandicapten de prijs van de vergrijzing zouden moeten betalen”. Het advies van de RVZ zou voor de groep gehandicapten die zelf zorg inkoopt via het persoonsgebonden budget “rampzalige gevolgen” hebben, zegt Van Miltenburg.

D66 niet afwijzend

D66 reageert niet afwijzend op het advies van de RVZ. Kamerlid Fatma Kocer Kaya zegt dat er iets gedaan moet worden om de kosten van de AWBZ te beperken. Ze verwijt het CDA dat de partij “niet wil nadenken over de stijgende kosten in de zorg”. Volgens haar verklaart het kabinet alle problemen taboe. (Trouw/ANP)

Lees ook:

NPCF reageert positief op RVZ-advies

RVZ vindt ‘rest-AWBZ’ niet nodig

Zorginkoop AWBZ later dan normaal

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.