Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties8

CDA: Kosten AWBZ worden onbeheersbaar

Mark van Dorresteijn
De kosten van langdurige zorg zullen de komende decennia gigantisch oplopen en daarmee onbeheersbaar worden. Dat blijkt uit een rapport van het Wetenschappelijk Instituut van het CDA. Oud-minister Ab Klink en econoom Lans Bovenberg behoren tot de auteurs.
CDA: Kosten AWBZ worden onbeheersbaar

In de studie worden de zorguitgaven internationaal vergeleken. Daaruit blijkt dat Nederland van de EU-landen nu al het meeste besteedt aan langdurige zorg, terwijl de echte vergrijzing bij ons nog moet komen. Terwijl in Duitsland de kosten voor langdurige zorg oplopen van 1,0 procent van het bruto binnenlands product in 2010 tot 2,4 procent in 2060, stijgen de kosten in Nederland van 3,5 naar 8,1 procent.

Verantwoordelijkheid

De onderzoekers constateren dat in andere Europese landen veel meer verantwoordelijkheid bij mensen zelf wordt gelegd. In Griekenland en Spanje speelt de familie een grote rol, in landen als Duitsland, Oostenrijk, Italië en Frankrijk krijgen mensen een budget dat ze zelf mogen aanvullen. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

ActiZ daagt VWS vanwege AWBZ-tarieven

Minder nieuwe indicaties voor de AWBZ

Zorgverzekeraars gaan AWBZ uitvoeren

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

8 REACTIES

  1. Bij de presentatie van het rapport “Health care reforms in an ageing European society” op 17 maart 2011 in Bussel, gaf prof. Dr. Reinhard Busse van de TU Berlijn heel duidelijk aan dat de kostenstijging door vergrijzing slechts 0,4% is. De kostenstijging door veroudering valt dus wel mee.

  2. Lees alle reacties
  3. Het is al jaren bekend dat de AWBZ die nu voor de gemiddelde werknemer nu al 12% op zijn/haar loonstrook kost (kosten 23 miljard nu) zullen gaan stijgen naar 20 % op de loonstrook over <10 jaar (40 miljard).
    Politiek gezien is het echter geen populair aan te snijden discussie "wat zijn we met zijn allen bereidt om te betalen voor de onverzekerbare zorg en wat vinden wij onverzekerbare zorg.
    Liever zoekt men het in structuurdiscussies: overheveling van taken uit de AWBZ naar de WMO en ziektekostenwet (wet van de communicerende vaten) Goed voorbeeld is hiervan de overheveling van de begeleiding (2,2 miljard) naar de WMO; Volgende punt zal zijn de herorientatie hulpmiddelen (welke zijn op participatiegericht en welke zijn als medisch aan te duiden)
    Blijft een zwaar en complex dossier wat je met een denktank zult moeten aanpakken waarna een transparant publiek debat zult moeten voeren.

  4. Altijd weer de kosten. Nooit de opbrengsten van de AWBZ. heel de dag rijden toeleveranciers af en aan, komen ICT jongens binnen en worden tonnen afval verwerkt. dan hebben we het nog niet over stabiele werkgelegenheid (ook in regio’s waar de werkeloosheid relatief hoog is biedt de AWBZ goed werk). En wat te denken van de emancipatie? Arbeidsparticipatie wordt niet alleen mogelijk gemaakt door de kinderopvang, maar ook door de oma-opvang. Kortom: wat kost het c.q. verliezen we zonder de AWBZ?

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.