Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Cees Sterk: ‘Gemeente wil garant staan voor Orbis’

De gemeente Sittard-Geleen wil financieel garant staan voor Orbis Medisch en Zorgconcern, vertelt Cees Sterk, de bestuursvoorzitter van het concern. “Het gaat om een groot deel van de circa twintig miljoen euro die wij nodig hebben voor het sociaal plan. De gemeente stelt zich heel constructief op, maar het plan moet binnenkort nog door de raad.”
Cees Sterk: ‘Gemeente wil garant staan voor Orbis’

Aan de financiële garantie kleeft wel een pakket aan voorwaarden. Sterk: “De gemeente wil inspraak op alle dossiers. De garantiestelling is omgeven met voorwaarden. De belangrijkste is dat Orbis er wel nog moet staan op 1 oktober, wanneer ons overbruggingskrediet afloopt. Verder gaat de gemeente het centrum van Sittard herontwikkelen. Daar ligt het oude terrein van het vroegere ziekenhuis. De verkoop en ontwikkeling van dit terrein aan de gemeente wordt geregeld via het College Saneringen Zorginstellingen, dat toeziet op de besteding van publiek gefinancierde grond en vastgoed.”

Stakeholdersconferentie Orbis

Midden juni houdt Orbis een stakeholdersconferentie om te spreken over de hachelijke, financiële situatie van het concern. Bestuursvoorzitter Sterk noemt de partijen die om de tafel zullen gaan. Het gaat op aanbeveling van Minister Ab Klink van Volksgezondheid om de gemeente Sittard-Geleen, de provincie Limburg, de NZa, het Zorg Innovatie Forum, de banken ABN Amro en Fortis en de verzekeraars CZ en Uvit. “Als deze conferentie slaagt, kan de reorganisatie van start gaat”, meldt Sterk. “En dat moet dus voor oktober gebeuren.”

Splitsing

Onlangs toonde bestuursvoorzitter Jos Spätjens van De Zorggroep uit Limburg interesse voor een deel van Orbis Medisch en Zorgconcern. Het gaat om Orbis Thuis, waarin de thuis- en verzorgingshuisactiviteiten zijn ondergebracht. Sterk reageert dat hij zijn concern in het geheel in stand wil houden. Het grote voordeel: ketenzorg in de regio. “Deze keten in Limburg is heel oud. Dit is historisch zo gegroeid in de westelijke mijnstreek. Wij willen niet splitsen om het aanbieden van de totaalzorg niet te verliezen. Misschien over twintig jaar of zoiets, mocht dat nodig zijn, maar niet op dit moment.”

Sociaal plan

Sterk noemt Orbis “een dossier apart”. De vergelijking met de IJsselmeerziekenhuizen of een thuiszorgaanbieder als Meavita gaan niet op, volgens de bestuursvoorzitter. “Wij vragen niet om staatssteun, maar om investeringsgeld. Of Orbis een toekomst heeft, staat niet ter discussie.” De raad van bestuur heeft een nieuw businessplan gepresenteerd aan de stakeholders, ook aan Klink. “Wij zijn heel tevreden met de actieve inzet van de minister en de betrokken partijen hebben ook vertrouwen in ons plan.” De komende twee jaar zal Orbis volgens Sterk nog een negatief eigen vermogen hebben om daarna twee jaar lang zwarte cijfers te schrijven. “Over vier jaar moeten we winst gaan maken.”

‘He-le-maal niets zat mee’

Sterk noemt drie problemen die tot de huidige situatie hebben geleid. “Ik wil het niet afschuiven op externe factoren, maar he-le-maal niets zat mee bij Orbis”, lacht Sterk. “Wij hebben zelf natuurlijk een belangrijke rol gespeeld door het hoge investeringsniveau van ons ziekenhuis. Toch is het ook geen nieuws dat de care het erg moeilijk heeft in Nederland. Op dat gebied wordt flink bezuinigd. Ten derde is het zo dat hier door al onze projecten wel erg veel overhead rondloopt. Tegelijkertijd barstte er ook nog een kredietcrisis los. Maar goed, als de gemeente garant staat, kunnen we reorganiseren. Daarna vragen we een lening aan bij de bank, waarschijnlijk de ABN of Fortis. Ik hoop de rust te herstellen voor al onze medewerkers. Die verdienen dat.”

Reactie gemeente

Een woordvoerder van de gemeente Sittard-Geleen meldt dat er meerdere gesprekken zijn gevoerd met het bestuur van Orbis. “Dit was heel constructief, maar een dergelijk besluit over de financiering van miljoenen neem je niet over één nacht ijs. Het is ook echt een financiering; geen staatssteun. Dat mag niet eens. Maar het duurt nog zeker een maand voordat het uiteindelijke besluit is genomen door het college en de raad. Let wel: dit is geen gelopen race. Ook wij verwachten meer nieuws na de stakeholdersconferentie. (Zorgvisie – Nico van Wijk)

Lees ook:

‘Splitsen is de oplossing voor Orbis’

Bestuurders Orbis overwogen eigen faillissement

CZ: ‘Geld voor noodhulp Orbis is een illusie’

Minister Klink: Orbis mag failliet

‘Top Meavita aansprakelijk voor wanbestuur’

Loek Winter bestuursvoorzitter IJsselmeerziekenhuizen

IGZ houdt ‘unieke situatie’ Orbis in de gaten

3 REACTIES

  1. Hierbij wens ik de Stakeholders-Conferentie van ORBIS veel succes toe.Denk met name aan de Toekomst van de Zorg in NL.Het is een uitdaging ; kijkend naar de Marktwerking in de Zorg die nu daadwerkelijk in deze tijd van kredietcrisis en recessie gevolgen kan hebben voor alle Zorginstellingen in NL.

  2. Lees alle reacties
  3. De Gemeente Sittard-Geleen zal wellicht het schip in gaan, want de projectontwikkelaars willen geld verdienen aan de ontwikkeling van het oude ziekenhuisterrein, dat Orbis inbrengt in ruil voor financiering van het ziekenhuis. Boer & Croon mag dan ook consultants aan de Gemeente Sittard gaan leveren om het oude ziekenhuisterrein te ontwikkelen, net als bij de bouw van het nieuwe ziekenhuis. Dit wordt onbetaalbaar.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.