Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Centrale opslag big data mogelijk zonder toestemming patiënt’

Mark van Dorresteijn
Wanneer gegevens veilig bewaakt worden en geheim blijven, kunnen big data zonder uitdrukkelijke toestemming van de patiënt opgeslagen worden. Dat komt naar voren in het rapport “Big data in de zorg: geheimhouding en privacy”.
‘Centrale opslag big data mogelijk zonder toestemming patiënt’

Bij externe opslag van data moeten geheimhouding en privacy contractueel geregeld worden met de beheerder. De externe partij heeft namelijk alleen verplichting op het gebied van de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp), maar geen verplichtingen op grond van de Wet op de geneeskundige behandelingsovereenkomst (WGBO) omdat hij niet aangemerkt kan worden als hulpverlener. De zorginstelling blijft om die reden verantwoordelijk dat de externe partij voldoende waarborg biedt omtrent beveiliging en privacy. Er moet tenminste voldaan worden aan de NEN7510, oordelen de onderzoekers.

Wetenschappelijk onderzoek

Voordeel van centrale big data is dat het uitstekend gebruikt kan worden voor wetenschappelijk onderzoek. Daarvoor is wel altijd de toestemming van de patiënt vereist, tenzij de gegevens geanonimiseerd zijn. Dan vervalt de privacybescherming. Voor commercieel gebruik van de persoonsgegevens is altijd toestemming nodig van de betrokken patiënt.

(Zorgvisie/ICT – Mark van Dorresteijn | Twitter | Foto: )

Lees meer:

Rapport Big Data in de Zorg geheimhouding en privacy (PDF)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.