Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

De NZa mag wel patiëntengegevens opvragen bij ggz-behandelaars

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
De NZa heeft een publieke taak op het terrein van de gezondheidszorg en mag daarom gezondheidsgegevens verwerken zonder uitdrukkelijke toestemming van de patiënt. Het moet dan wel gaan om een minimale hoeveelheid gegevens en de NZa is verantwoordelijk voor het waarborgen van de privacy van patiënten.
NZa mag patiëntengegevens opvragen, data, ggz
Beeld: AdobeStock

Sinds 1 juli moeten psychologen en

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


  Al abonnee? Log dan in

  1 REACTIE

  1. Ik zeg altijd dat als je iets mag doen het niet automatisch betekend dat je het ook moet doen. Dat geldt hier ook.
   Zonder al die data kan ik de NZa al zeggen dat de HoNOS+ gegevens geen goed beeld geven van de zorgvraag. Net zoals de ROM OQ45 is de HoNOS+ een te summiere vragenlijst die qua diagnostiek niks voorstelt, het is een klachtenvragenlijst en dan nog van de laatste 2 tot 6 weken. De meeste klachten en stoornissen zijn vaak al meerdere jaren oud en worden niet of nauwelijks duidelijk uit deze vragenlijsten.
   Wat voor vragenlijst wel voldoet is dan de vraag die ook ik niet kan beantwoorden op dit moment.

  Geef uw reactie

  Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.