Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

‘Centrale sturing is overbodig bij opstarten niet-coronazorg’

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, ouderenzorg en ggz.
Laat het opstarten van de reguliere zorg over aan ziekenhuizen en artsen, stelt Isala-topman Rob Dillmann. Hij waarschuwt voor de ‘autoritaire verleiding’ van centrale besluitvorming en sturing. ‘Het is onmogelijk om hierop te sturen vanuit Den Haag of Utrecht. Dit vraagt echt om maatwerk door ziekenhuizen.’
De urgentielijst is voor ons een bruikbaar stuk gereedschap, maar we zullen de kast toch echt zelf in elkaar moeten zetten.
Rob Dillmann: ‘De aanwijzing was een passende en noodzakelijke maatregel’

Dat het zwarte scenario niet is

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    2 REACTIES

    1. Goede aanzet voor geleidelijke heropname van reguliere zorg na & naast coronazorg. Deze aanzet behoeft echter nog een verder belangrijk onderdeel. Zorgverleners moeten nl. hun ‘reguliere’ patiënten ook bijpraten over wat zij bij die heropname kunnen verwachten van de actuele status van hun zorgverlener: hoe staat deze er qua personeel en materiële voorzieningen voor? Met de betoonde, veelal uitzonderlijke, inspanningen die het personeel in de strijd tegen het coronavirus heeft geleverd en nog steeds levert, mag alleen op een bescheiden bijdrage worden gerekend. En hoe staat het met de veiligheidsvoorzieningen die personeel en patiënten moeten behoeden voor infecties? Is beschermingsmateriaal in voldoend ruime mate aanwezig en kunnen testen op infectie en immuniteit in ruime mate worden uitgevoerd? Bij dit alles moet wel worden bedacht dat de scherpe daling in de reguliere zorg mede veroorzaakt is door terughoudendheid die patiënten zelf hebben betoond. Toen zij zich afvroegen of tijdens de heersende pandemie een opschorten van hun zorgvraag niet eerder in aanmerking kwam ter ontlasting van het zorgpersoneel en/of ter vermijding van eigen besmettingsrisico. Zoals Nederland door de overheid wordt ingelicht, zullen ‘reguliere’ patiënten van hun specifieke zorgverlener verwachten dat deze hen terzake informeert.

    2. Lees alle reacties
    3. Medisch specialistische zorg vindt niet enkel in ziekenhuizen plaats. ZBC’s voor dermatologie, oogheelkunde enzovoorts kunnen vrijwel onafhankelijk van de problematiek in ziekenhuizen hun zorg leveren. De urgentielijst van de Nza is begrijpelijk in een huis waar verschillende categorieën van patiënten met verschillende urgenties dringen om een plek en tijd voor hun behandeling. Begrijpelijk ook dat bijvoorbeeld een staaroperatie in een ziekenhuis moet wachten voor meer urgente ingrepen. Maar een ZBC dat zich uitsluitend richt op diezelfde staaroperaties kan vandaag nog aan de slag.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.