Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

CG-raad bezorgd over uitspraken VNG

Ook tante Truus en ome Jan-types kunnen voor ondersteunend werk worden ingezet. Dat zegt directeur Sandra Korthuis van de Nederlandse Vereniging van Gemeenten (VNG) in een ANP-bericht. Patiëntenorganisatie CG-Raad reageert bezorgd op deze uitspraak.
CG-raad bezorgd over uitspraken VNG

Als de vergrijzing in Nederland doorzet zullen er veel meer medewerkers nodig zijn om senioren te ondersteunen. Volgens de VNG zal daarbij alle inzet nodig zijn. In het bericht zegt Korthuis: “Waarom kun je niet ‘gewoon’ een sociaalvaardige en gezellige buurtgenoot inzetten die een oudere begeleidt naar de dokter of naar het ziekenhuis.” Of die hulp allemaal gratis moet worden verleend, kan ze nog niet zeggen. De vrijwilligers zouden een kleine vergoeding kunnen krijgen voor hun werk, eventueel in natura.

Tendens

Woordvoerder Ron Smid van patiëntenorganisatie CG-Raad begrijpt dat beleidsmakers zoeken naar manieren om met de vergrijzing om te gaan. “Maar het baart ons wel zorgen als de tendens wordt dat mensen straks overal zelf voor verantwoordelijk worden. Want een hoop ouderen hebben helemaal geen sociaal netwerk. Daarnaast is het zo dat gemeenten zich in de Wmo aan het compensatiebeginsel moeten houden. Zij kunnen dus niet de boel omdraaien en zeggen: ‘los het zelf maar op’.”

NPCF

Patiëntenorganisatie NPCF ziet wel wat in de inzet van buurtgenoten. “Niet als beroepsgroep die dat voor ouderen doen, maar wel als ondersteuners die de initiatieven een extra impuls geven, al dan niet tegen een vergoeding.” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Wmo-budget met 200 miljoen gekort

VNG wil half miljard zorpgremie naar gemeenten

VNG: ‘Gemeenten zien hun investering niet terug’

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

1 REACTIE

  1. De gemeente Nijmegen zegt al sinds de invoering van de WMO: het rijk kan wel denken dat wij alles gaan betalen, maar dat gaan we dus gewoon niet doen. Maw.: rijk en gemeente voeren een strijd over de hoofden van de burgers heen. Een sociaal Nederland?? Ver zoeken om dat te vinden!!

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.