Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

CG-Raad: Compensatie eigen risico moet beter

Redactie Zorgvisie
Chronisch zieken en gehandicapten ontvangen te vaak ten onrechte geen 47 euro Compensatie Eigen Risico. Oorzaken: een onduidelijke procedure, administratieve fouten en te weinig voorlichting over de regeling. De CG-Raad vraagt minister Klink met klem de problemen op te lossen, snel met het CAK te overleggen, de bezwaar- en beroepsprocedure aan te passen en te zorgen voor een goede regeling voor 2009.

De CG-Raad wil een uitbreiding van de medicijnlijst met medicijnen die nu ontbreken, bijvoorbeeld voor nierziektes, reuma, spierziekte, kanker en zeldzame aandoeningen. Daarnaast bepleit de CG-Raad een forse verlaging van de standaarddagdosering. De CG-Raad vindt dat mensen met hulpmiddelen die pas in 2010 gevonden worden, over 2009 met terugwerkende kracht compensatie moeten krijgen.

Vektis-administratie

Nu tellen bepaalde geneesmiddelen niet mee, omdat zij niet in de zogenaamde Vektis-administratie voorkomen, die het CAK gebruikt. Het gaat bijvoorbeeld om geneesmiddelen die in hotelverpakkingen worden verstrekt, medicijnen die de apotheker maakt (magistrale bereidingen) en geneesmiddelen die in een andere vorm dan een pilletje worden verstrekt, bijvoorbeeld injecties.

Bezwaarprocedure

De bezwaarprocedure bij het CAK helpt mensen niet verder. Deze voldoet niet aan de eisen van de Algemene Wet Bestuursrecht. In Leeuwarden heeft de rechtbank uitspraak gedaan (9 april 2009). Volgens de rechter moet het CAK een andere procedure volgen bij de uitvoering van de Compensatie Eigen Risico: Wanneer iemand zelf nieuwe informatie over zijn medicijngebruik aanlevert moet het CAK deze gegevens gebruiken. De CG-Raad verwacht na de zomer de uitspraak in het proefproces dat de CG-Raad ondersteunt.

Compensatie

Door de bij het CAK gehanteerde bezwaar- en beroepsprocedure hebben in 2008 een aantal mensen ten onrechte geen compensatie gehad. De CG-Raad verzoekt de minister de aanvragen van deze groep opnieuw te overwegen op basis van gegevens van mensen zelf. Donderdag 2 juli vergadert de Tweede Kamer over de Compensatie Eigen Risico. (ANP)

Lees ook:

CG-Raad kraakt nieuwe compensatieregeling

Taskforce moet vergoeding chronisch zieken verbeteren

Klink: uitbreiding b-segment pas in 2011

1 REACTIE

 1. Wij hebben 2 chronisch zieke kinderen zij zijn resp.25 jaar en 20 jaar chronisch ziek. en 80 tot 100% arbeidsongeschikt.
  Maar hebben geen compensatie ontvangen. Ook na een duidelijk uitgebreid informatie niet.
  Zij hebben er niets op uit gedaan. Onze oudste heeft MS en veel ziekte kosten, bij haar helpen de medicijnen die ervoor zijn niet. De jongste heeft de zeldzame ziekte TRAPS, uitgebreid naar VWS- CAK- en
  CG-raad een brief geschreven. Maar er is niemand die er wat op uit doet. De nieuwe criteria die nu geld voor de WTCG is ne weer hetzelfde. Wat kan ik doen.
  Moet ik nu als moeder weer brieven schrijven. Ik zou graag willen dat dit goed gerelged wordt als ze wat veranderen.
  Chronisch zieken hebben niet de energie om steeds weer in de pen te klimmen en zo krijgen ze niet waar ze recht op hebben.
  Laten ze het maar lekker ingewikkeld maken dan wordt alles zo nog eens doorgstreept en kost het nog meer dan dat chronisch zieken er wat aan hebben. Er wordt steeds geroepen meer mantelzorg en meer vrijwilligers. Ik ben mantelzorgster bij onze dochter en doe bij haar het huishoudelijk werk.
  Maar alleen als je hh. hulp via de gemeente ontvangt dan krijg je meer WTCG. Je bespaart de overheid veel geld en omdat je een mantelzorgster hebt ontvang je minder WTCG.
  Begrijpt u het nog?
  Onze jongste dochter heeft de zeldzame ziekte TRAPS, bij haar werken bijna geen medicijnen meer, het steeds uitproberen, dna een maand die en dan weer even anderen. Zij krijgt Kineret per infuus omdat injecties niet meer werken en daar krijgt zij ontstekingen van.Maar dat telt niet weer mee.
  Zij isn u 25 jaar en er is nog nooooiiiiittt geen maand geweest dat zij niet naar de arts moest omdat zij in het lichaam zoveel pijn heeft.
  Minister Klink en Bussemaker moet eerst maar eens naar ziekenhuizen en met artsen praten over wat en hou en welke chronisch ziekten er zijn.
  Ze mogen wel bij mij ind les komen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.