Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

CG-Raad hekelt concept-akkoord VNG

Directeur Ad Poppelaars van de CG-Raad voor chronisch zieken en gehandicapten zegt zeer teleurgesteld te zijn over het uitgelekte concept-bestuursakkoord tussen de gemeenten en de rijksoverheid. “Het kabinet gooit hiermee het gehandicaptenbeleid achter de bosjes.”
CG-Raad hekelt concept-akkoord VNG

In de media rouleert een concept-bestuursakkoord tussen de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en de rijksoverheid over onder andere de bezuinigingen op de Wmo. Het overleg erover tussen gemeenten en het rijk classificeert Poppelaars als “koehandel”. “Het is heel slim van de VNG om alles in één groot akkoord te willen vastleggen. En dan onder grote tijdsdruk voor het kabinet. Daardoor krijgen zij de mogelijkheid het een en ander tegen elkaar uit te ruilen. Maar als je ziet wat allemaal onder de noemer van decentralisatie naar de gemeente gaat, is dat nog steeds heel veel.”

Inkrimping

Uit het concept blijkt dat vanaf 2013 begeleiding helemaal naar de Wmo zal worden overgeheveld. Dit gaat gepaard met een korting. Begeleiding zoals het nu in de AWBZ geregeld is, kost tussen de 2,1 en 3,3 miljard euro per jaar. Gemeenten krijgen hier straks 5 procent minder voor. Volgens Poppelaars zou het veel beter zijn als gemeenten hierop in zouden springen. “54 procent van de gemeenten hebben minder dan 20.000 inwoners. Die hebben een klein ambtenarenapparaat. Ik begrijp niet hoe ze dat willen bolwerken. Ze moeten gaan samenwerken.”

Uit het akkoord bijkt ook dat de bijstand en de Wajong-regeling voor jonggehandicapten met ruim 2 miljard euro wordt gekort. Bovendien wordt op de sociale werkplaatsen bezuinigd. Slechts eenderde van de mensen die bij een sociale werkplaats werken, kunnen daar blijven. Dat zijn zo’n dertigduizend mensen. De inkrimping begint in 2014.

Onenigheid

Over dit voornemen is nog onenigheid tussen de gemeenten en het rijk. De VNG schrijft op haar website: “Het bestuursakkoord, zoals het nu op tafel ligt, bevat een groot geschilpunt. Dat betreft de sociale werkvoorziening”.

Nare bezuiniging

Poppelaars vindt het opvallend dat de invoeringsdata in het concept zijn verschoven. “De korting op sociale voorzieningen verschuift van 2013 naar 2014. Dat is frappant want het gaat om een hele nare bezuiniging voor onze doelgroep. Die heeft straks geen baan, geen uitkering en geen re-integratiemogelijkheden.” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Concept-bestuursakkord VNG ligt op tafel

Brandbrief CG-Raad aan Rutte

Cliënten: ‘Schaf AWBZ-begeleiding niet af’

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

1 REACTIE

  1. Als de branchevereniging het wil dan zal het waarschijnlijk gebeuren. In het politieke spel zijn zij de enige die het de minister en staatssecretaris moeilijk kunnen maken en dus is het de enige partij waar naar geluisterd wordt, ook als de patienten onder de wensen van de aanbieders lijden.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.