Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Chronisch zieke vaker bij praktijkondersteuner

Mark van Dorresteijn
Binnen de huisartsenpraktijk neemt de praktijkondersteuner (poh) steeds meer van de zorg voor chronisch zieken over van de huisarts. Dat blijkt uit onderzoek door het Nivel binnen het Panel Chronisch zieken en Gehandicapten (NPCG).
Chronisch zieke vaker bij praktijkondersteuner

Terwijl het totale aantal contacten met de praktijk gelijk blijft, zeggen mensen met bijvoorbeeld diabetes, COPD of hart- en vaatziekten steeds vaker contact te hebben met de praktijkondersteuner in plaats van met de huisarts.

Aandeel huisarts

Het aandeel van de huisarts in de zorg nam daardoor af van 92 procent in 2003 tot 69 procent in 2008. Met name in de zorg voor mensen met diabetes, COPD en in de zorg voor ouderen en mensen met comorbiditeit heeft de praktijkondersteuner een deel van de zorg van de huisarts overgenomen.

Ondersteuning en zelfmanagement

Monique Heijmans, Nivel-onderzoeker: “Veel nadruk in de zorg voor chronisch zieken ligt tegenwoordig op het ondersteunen van het zelfmanagement. Praktijkondersteuners hebben veel kennis van specifieke aandoeningen zoals diabetes of COPD en relatief meer tijd voor begeleiding waardoor zij een belangrijke rol kunnen spelen in de ondersteuning van patiënten bij de dagelijkse omgang met hun ziekte.”

Extra ondersteuning

Als extra ondersteuning zeggen mensen met chronische ziekten vooral behoefte te hebben aan extra hulp bij het omgaan met de consequenties van hun ziekte. Hiervoor zou 30 procent wel extra hulp kunnen gebruiken. Bij bijvoorbeeld leefstijlveranderingen vanwege de ziekte is dit 22 procent. De behoefte aan extra ondersteuning bij het omgaan met medische aspecten is met 16 procent veel minder; blijkbaar is de begeleiding hier adequaat. Monique Heijmans: “Het lijkt erop dat de ondersteuning bij het omgaan met de langetermijngevolgen van ziekte een minder vanzelfsprekend onderdeel is van de reguliere behandeling van chronische aandoeningen. Wellicht dat ook hier praktijkondersteuner en gespecialiseerd verpleegkundige nog een rol kunnen spelen.” (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees meer:

Ontwikkelingen in de zorg voor chronische zieken: rapportage 2010 (PDF)

Zorgvisie nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws met de gratis Zorgvisie e-mailnieuwsbrief.

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.