Meeste chronisch zieken blijven verlieslatend

Minister Schippers wil verzekeraars stimuleren zich op kwetsbare verzekerden te richten. Voor 350 duizend chronisch zieken krijgen de zorgverzekeraars vanaf 2016 een hogere compensatie. Maar de meerderheid van de chronisch zieke verzekerden blijft voorlopig verlieslatend.
Meeste chronisch zieken blijven verlieslatend
Foto: ANP/Nils van Houts

Dat staat in een brief aan de Tweede Kamer. Hoogleraar sociale ziektekostenverzekering Wynand van de Ven: ‘Het is een flinke stap in de goede richting maar het doel, chronisch zieken financieel aantrekkelijke klanten maken voor zorgverzekeraars, is nog niet volledig gerealiseerd.’

Risicoverevening

In het huidige risicovereveningssysteem krijgen zorgverzekeraars onvoldoende compensatie vooraf voor chronisch zieke patiënten. Op de 350 duizend chronisch zieken die in 2016 extra worden gecompenseerd, lijden de zorgverzekeraars gemiddeld 5000 euro verlies. In 2016 zal dit verlies zijn weggewerkt.

Zorgverzekeraars

Blijft over: een groep van circa drie miljoen chronisch zieken waar zorgverzekeraars ook onvoldoende compensatie voor krijgen.

13
29

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement. Al voor de prijs van 1 kop koffie per week (2,50 euro) kunt u onze premiumartikelen lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.