Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

CIZ indiceert niet voor kinderdagcentrum

Het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) in Veldhoven herindiceert kinderen tot vier jaar onterecht niet meer voor groepsuren in orthopedagogische kinderdagcentra. Dat schrijft de Brabantse Vereniging van Zorgaanbieders in een brandbrief aan het CIZ.
CIZ indiceert niet voor kinderdagcentrum

Volgens de negen zorgaanbieders in de vereniging voert het CIZ in Veldhoven op een onterechte manier de pakketmaatregel in de AWBZ uit. Ze vrezen dat kinderen straks niet meer bij kinderdagcentra terecht kunnen voor groepsopvang. Als deze kinderen hierdoor naar reguliere kinderdagverblijven moeten, zullen ernstige problemen in de ontwikkeling ontstaan. De zorgaanbieders vragen daarom om opheldering.

Systeemfout

“Ik durf wel te stellen dat dit nooit de bedoeling van de bezuinigingsmaatregel geweest kan zijn”, zegt bestuursvoorzitter Henri Plagge van Lunet zorg. “Het is volstrekt onduidelijk waarom in de leeftijdscategorie van nul tot vier jaar kinderen geen indicatie voor groepsuren meer krijgen. We wachten nog op antwoord van het CIZ op de vraag of dit niet een fout in het systeem is. Als straks in januari alle kinderen een herindicatie krijgen, kan dit een landelijk probleem worden.”

Pakketmaatregel AWBZ

Volgens het CIZ ligt het juist in lijn van de pakketmaatregel in de AWBZ dat begeleiding een zaak van de ouders is. Het orgaan schreef eerder naar aanleiding van een specifiek geval: “Bij kinderen met een ontwikkelingsachterstand waar stimulering nodig is, werd voor de pakketmaatregel de functie ‘activerende begeleiding groep’ geïndiceerd. Echter, met de invoering van de maatregel moet voor deze kinderen behandeling worden geïndiceerd.”

CIZ

Inmiddels is het CIZ met dit knelpunt naar het ministerie van VWS gestapt. “Hieruit blijkt dat het CIZ de signalen uit deze sector serieus neemt en waar mogelijk een bijdrage levert om onduidelijkheden en knelpunten te verhelderen en op te lossen”, zegt woordvoerder Boudewijn Faber van het CIZ. “Kinderen die nu de indicatie behandeling krijgen, kunnen nu daarom wel een indicatie voor groepsuren krijgen.” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

Meldactie begonnen over wijzigingen AWBZ

AWBZ-zorgvragers missen massaal CIZ-herindicatie

Zorgvragers onzeker door wegvallen AWBZ-begeleiding

AWBZ in 2010 met 206 miljoen gekort

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.