Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

CIZ start actie pakketmaatregel AWBZ

Het Centrum indicatiestelling zorg (CIZ) is deze week gestart met het actief benaderen van tussen de 80.000 en 147.000 mensen. Het gaat om mensen met een indicatie voor ondersteunende- en activerende begeleiding (OB en AB). Als onderdeel van de bezuinigingen in de AWBZ, moeten al deze mensen vóór januari 2010 een nieuwe indicatie krijgen.

In totaal moeten dit jaar ongeveer 270.000 cliënten die op dit moment een indicatie hebben voor OB en/of AB, een nieuwe indicatie krijgen. Een deel van deze groep zal op eigen initiatief naar het CIZ stappen omdat hun indicatie dit jaar afloopt. Het andere deel moet actief door het CIZ worden benaderd, omdat hun indicatie later afloopt dan in 2009. Zij zullen waarschijnlijk niet uit eigen initiatief om een herindicatie vragen. Toch moeten alle indicaties voor het eind van het jaar worden omgezet. Naar schatting van VWS zullen 60.000 mensen na de herindicatie hun recht op begeleiding verliezen.

Pakketmaatregel AWBZ

Het aanschrijven van de hooguit 147.000 mensen is de grootste CIZ-actie tot nu toe. “We zijn pas net begonnen en dus zijn er nog geen cijfers over hoeveel mensen al een nieuwe indicatie hebben”, zegt CIZ-woordvoerder Eric Spee. “Het is bij ons ook niet bekend hoeveel mensen hun indicatie voor OB/AB al zijn kwijtgeraakt en in de toekomst kwijt zullen raken. Veel mensen zullen er ook in uren op achteruit gaan. ” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

‘AWBZ-toekenning door CIZ is loterij’

CIZ noemt voorbereidingstijd op bezuiniging kort

‘Lichtgehandicapten op straat door verscherpte AWBZ’

CIZ in Waardenland indiceert begeleiding niet meer

1 REACTIE

  1. Laten we de relatief goedkope begeleiding zoveel mogelijk behouden of zelfs uitbreiden voor gehandicapten en chronisch zieken om te voorkomen dat deze mensen door het gebrek aan begeleiding straks veel meer en duurdere zorg nodig hebben. Regeren is vooruitzien en niet achter de feiten aanlopen. Het CIZ moet dit professionele principe hoog houden en comminiceren met alle betrokken partijen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.