Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Cliënt bepaalt eigen dagritme

Weg met die strakke tijden in het verpleeghuis. Laat de mensen zelf bepalen wanneer ze iets willen doen. Een experiment hiermee in Roermond bevalt niet alleen de bewoners, maar ook het personeel.

Zorg op afspraak, zo heet het innovatieproject van het verpleeghuis St. Camillus in Roermond. Het idee is dat de aangeboden zorg zich voegt naar het dagritme van de bewoners. Op het tijdstip dat zij wensen, worden ze gewekt en als het hun schikt, worden ze aangekleed. Ook bij de afspraken met behandelaars is de behoefte van de bewoner het uitgangspunt. Het beginsel van Zorg op afspraak is dat de bewoner centraal staat.

Het project, gesubsidieerd door Zorg voor Beter, startte bij een groep van dertig bewoners op de verpleegafdeling gerontopsychiatrie. Inmiddels is het ook de standaard werkwijze bij andere afdelingen, vertelt afdelingshoofd Michel Geraerts.

Leiden al die afzonderlijke wensen van bewoners niet tot enorme logistieke knelpunten? Als iedereen ervoor kiest om tot tien uur uit te slapen, loopt toch alles in het honderd? “In theorie wel. Maar in de praktijk zijn er geen logistieke hobbels. Je moet bij het uitstippelen van de zorgroutes wel marges in het tijdschema inbouwen”, benadrukt Geraerts. “Stel dat iemand zegt: ik wil om zeven uur gewekt worden, maar alsnog besluit dat hij een uur wil blijven liggen. Dan is dat dankzij die marges mogelijk. In de regel komen we er goed uit.”

Weldadig voor medewerkers

Dagritmezorg vereist wel een belangrijke vaardigheid van de verzorgenden. Meer dan voorheen moeten ze onderhandelen. Er kunnen zich namelijk patstellingen voordoen. Bijvoorbeeld als een bewoner graag iedere dag tussen tien en twaalf uur in de hobbykamer wil verblijven maar de fysiotherapeut alleen rond die tijd de bewoner in kwestie kan behandelen. De verzorgende moet er dan met beide partijen uit zien te komen. Geraerts: “Dat lukt uiteindelijk goed.”

Bij de start en gedurende het project is met een nulmeting en een vervolgmeting het welbevinden van de bewoners gemeten. Geraerts: “Daaruit blijkt dat bewoners erg tevreden zijn over het feit dat ze gekend worden bij het inroosteren van de zorg.”

De nieuwe dagritmes zijn bovendien weldadig voor de medewerkers, zegt Geraerts. “De afwisseling van activiteit en rustmoment neemt een hoop belasting weg. Anders dan voorheen is er geen sprake meer van een toenemende inspanning naarmate dag vordert.” (Zorgvisie – Olaf Stomp)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.