Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Cliënt verzorgingshuis tevreden over inspraak

Ouderen in verzorgingshuizen zijn tevreden over hun participatie en inspraak in de instelling. Dat blijkt uit een verkennend onderzoek van de Radboud Universiteit Nijmegen.
Cliënt verzorgingshuis tevreden over inspraak

Communicatiewetenschapper Dirk de Natris en collega’s hebben in vier verzorgingshuizen ouderen, hun familieleden, managers en verzorgenden geïnterviewd en een enquête gehouden met honderd respondenten. Hieruit kwam naar voren dat de ouderen en in mindere mate ook hun directe omgeving op verschillende manieren participeren.

Dagelijks leven

Vooral ‘meeweten’ komt veel voor: de respondenten krijgen informatie over dingen die hun dagelijkse leven raken. Zij kunnen daarnaast veelal meedenken, hun mening laten horen. Ook mee beslissen en zelfstandig beslissen komen eveneens vaak voor. Daarbij gaat het doorgaans niet om het instellingsbeleid, maar alleen om persoonlijke zaken zoals de dagelijkse verzorging, het eten of de activiteiten waaraan men deelneemt. De ouderen en hun familie vinden dat in het algemeen voldoende. Ze hebben weinig behoefte om meer of op andere manieren te participeren.

Serieus genomen

Bijna driekwart van de ouderen denkt dat er altijd of vaak naar hun mening geluisterd wordt. Ruim een op de vijf bewoners betwijfelt dat. Slechts iets meer dan de helft meent dat er wat wordt gedaan met de gegeven mening. Toch voelen de ouderen zich serieus genomen door de leiding en het personeel.

De verzorgingshuizen die hebben meegewerkt zijn Het Saalmerink in Haaksbergen, Avoord in Etten-Leur, De Lange Akkers in Koewacht en de Sint Martinushof in Twello. (Zorgvisie – Krista Kroon)

Lees ook

Sociaal contact bepaalt levenskwaliteit ouderen

Artikel van Dirk de Natris over het onderzoek

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.