Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Clubarts Ajax ontslagen, calamiteitenonderzoek Nouri over enkele weken afgerond

Bert Bukman
De clubarts die Ajax-speler Abdelhak Nouri behandelde na hartritmestoornissen tijdens een oefenwedstrijd in Oostenrijk, is ontslagen. Het rapport van het betreffende calamiteitenonderzoek moet medio december bij de IGJ worden ingeleverd.
Don de Winter
Foto: ANP Olaf Kraak

Ajax maakte al snel na de oefenwedstrijd bekend dat er ‘ernstige en blijvende hersenschade’ was vastgesteld bij Nouri na hartritmestoornissen. Vrijwel direct was duidelijk dat de kans op herstel van cruciale hersenfuncties ‘nihil’ was. Ook waren er al in een vroeg stadium vragen over het optreden van de medische staf en van clubarts Don de Winter.

Geen verantwoordelijkheid

Aanvankelijk aanvaardde de voetbalclub geen verantwoordelijkheid voor het medisch handelen nadat Nouri het bewustzijn had verloren. Nadat de familie een arbitragezaak startte bij de KNVB, haalde Ajax in de persoon van algemeen directeur Edwin van der Sar bakzeil.

Hij gaf toe dat er inderdaad medische fouten waren gemaakt. ‘Nieuwe inzichten’ zouden tot die conclusie hebben geleid. Clubarts Don de Winter zou te lang hebben gewacht met reanimatie.

Medio december

Na de verklaring van Van der Sar droeg de IGJ Ajax op een calamiteitenonderzoek te laten uitvoeren. De Inspectie liet bij die gelegenheid weten dat er al voor de bekendmaking door Van der Sar contact was geweest met clubarts De Winter.

Aanvankelijk kreeg Ajax acht weken de tijd om het het calamiteitenonderzoek af te ronden. Inmiddels heeft de club van de IGJ tot medio december de tijd gekregen om het rapport in te leveren.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.