Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

CNV: ‘Visie en organisatie probleem in de ouderenzorg’

Redacteur Zorgvisie
Het budget is maar een deel van het probleem in de ouderenzorg. Willen partijen de kwaliteit verbeteren, dan moeten ze ook wat doen aan de visie op en organisatie van de ouderenzorg. Dat stelt CNV Zorg & Welzijn in aanloop naar het debat over de verpleeghuiszorg.
Dementiezorg - Fotolia - 400.jpg
Foto: Fotolia

De CNV spreekt van ‘paniekvoetbal’ in de politiek. De afgelopen tijd maakten verschillende partijen bekend meer budget te willen vrijmaken voor de ouderenzorg. Zo wil D66 jaarlijks 400 miljoen extra besteden aan de verpleeghuizen, liet Groen Links weten er 1,7 miljard voor vrij te maken in het partijprogramma en meldde premier Rutte gisteren in het Algemeen Dagblad dat de VVD 2 miljard extra beschikbaar wil stellen voor de verbetering van de ouderenzorg.

Ouderenzorg in de verkiezingen
De berichten maken CNV Zorg & Welzijn sceptisch. ‘Richting de verkiezingen lijkt de ouderenzorg wel een veiling waar partijen tegen elkaar opbieden hoeveel geld zij aan ouderenzorg willen besteden, maar dan is er nog geen passende oplossing’, zegt voorzitter Suzanne Kruizinga. De vakbond laat weten liever in te zetten op een andere visie en organisatie van de ouderenzorg, waarvoor een verschuiving in denken nodig is. Zo pleit CNV ervoor dat medewerkers meer waarde gaan hechten aan ‘zachte indicatoren’ die uit de feedback van cliënten naar voren komen. Daarnaast wil de vakbond dat medewerkers gaan voldoen aan andere competenties. ‘Als bijvoorbeeld aandacht dezelfde waarde heeft als gezondheid vraagt dit om verschillende mensen om de oudere heen. Er zijn mensen van verschillend opleidingsniveau noodzakelijk die samenwerken met familie, mantelzorgers en vrijwilligers.’

Nieuwe visie doorvoeren
Om de visie door te voeren moeten ook de opleidingen zich daarop aanpassen, vindt CNV. ‘Traditioneel opleiden wordt minder belangrijk, maar interne opleidingen zijn belangrijker in combinatie met de ontwikkeling van medewerkers waar het gaat om intervisie, reflectie en moreel beraad.’ Tot slot moeten de opleidingen zich volgens de ook meer richten op e-health en domotica. ‘De komende jaren moet de zorg transformeren. Het aantal 80-plussers zal enorm toenemen en iedereen die zorg wil verlenen is hard nodig. Andere landen, zoals Japan, hebben nu een bevolkingssamenstelling die wij over twintig jaar hebben. Laten we daarvan leren en een betere visie ontwerpen.’

Ouderenzorg
In het dossier ouderenzorg draait het om langer thuis wonen, verpleeghuizen en gezond blijven. >> Bekijk het dossier

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.