Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Coassistenten umc’s strijden 20 jaar lang voor vergoeding 100 euro per maand

Bert Bukman
Belangenvereniging De Geneeskundestudent is er na meer dan twee decennia onderhandelen in geslaagd een vergoeding voor coassistenten te laten opnemen in de cao voor umc's. Het bedrag is lager dan de inzet.
ggz
Production Perig / stock.adobe.com

Niettemin is De Geneeskundestudent tevreden over het behaalde resultaat. ‘Met trots mogen wij mededelen dat het gelukt is: een tegemoetkoming voor coassistenten!’, meldt de belangenvereniging.

In de nieuwe cao ligt vast dat coassistenten die in umc’s hun coschappen lopen, vanaf 1 januari 2019 een vergoeding krijgen. Deze vergoeding bedraagt 100 euro bruto per maand. Dit is naast de huidige vergoedingsregelingen.

Twee jaar langer

‘Een lang gekoesterde wens is dan eindelijk, na ruim 20 jaar onderhandelen, in vervulling gegaan’, aldus De Geneeskundestudent. Dit ondanks het feit dat de geboden vergoeding lager is dan de inzet bij de onderhandelingen.

Het belang van een vergoeding voor coassistenten hangt volgens de onderhandelaar samen met het feit dat de studie geneeskunde twee jaar langer duur dan andere studies. Bovendien is het door drukke werkweken en diensten in de avond en het weekend lastig om een bijbaantje naast de studie te hebben.

Eerder ketste de vergoeding op het standpunt van het ministerie van OCW dat een coschap geen stage is. Om die reden komen coassistenten dus niet in aanmerking voor een stagevergoeding.

De Geneeskundestudent en de LAD

Hierna zocht De Geneeskundestudent aansluiting bij de LAD, de landelijke vereniging van artsen in dienstverband. langs deze weg bleek het wel te werken. De LAD is namelijk aangesloten bij het Ambtenarencentrum/FBZ. Dit is een van de vier werknemersorganisaties die deelnemen aan de cao-onderhandelingen bij de umc’s.

In 2019 starten de cao-onderhandelingen voorde algemene ziekenhuizen. Ook daar willen de LAD en De Geneeskundestudent zich aan de onderhandelingstafel sterk maken voor een tegemoetkoming voor coassistenten.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.